BiH kao Švica!? Teško!

2 min. za čitanje

swissBiH nikada neće biti Švajcarska, jer joj to DNK zemlje ne dopušta, piše “Indipendent“

BiH mora “sopstvenim snagama da sredi situaciju u sopstvenoj kući” i treba joj dopustiti da sama vodi brigu o sebi, konstatuje britanski list.

Najmanje čemu se možemo nadati je, dodaje on, balkanska Belgija, nevoljno prihvaćeni aranžman lišen ljubavi i nastao iz geopolitičke nužnosti koji će nastaviti da, na jedvite jade, i dalje posrće.

Ali, zaključuje komentator, do te tačke se neće stići beskonačnim i pretjeranim upravljanjem situacijom do najsitnijih detalja. “Bosancima treba reći da će to morati da urade sami”, zaključuje autor teksta.

“Godine diktata i dekreta koji su stizali spolja odgajale su u BiH infantilnu političku kulturu u kojoj su političari mogli sebi da dopuste ekstremističke izjave zato što su krajnje rijetko snosili odgovornost za izgovorene zapaljive riječi”, piše list.

Političari u BiH su uvijek mogli da se “brecaju” jedni na druge znajući da će Brisel, Zapad ili Amerikanci uvijek imati posljednju riječ i da će potpisati još jedan ček.

Evropa bi stoga, smatra autor teksta u “Indipendentu”, trebalo da uradi dvije stvari – isključi bilo kakvu mogućnost da iko ikada prizna nezavisnu državu Srba u BiH i da prestane da pred muslimanima, kao permanentno oštećenom stranom, maše maglovitim obećanjima novih intervencija.

(Srna)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner