BH službenici u bankama, radnici u trgovinama, konobari… najneljubazniji u regionu

3 min. za čitanje

5_konobarOvo je pokazalo najnovije istraživanje o ispunjavanju standarda kvaliteta usluge na prodajnim mjestima, koje je sprovela jedna kompanija iz Hrvatske u saradnji s agencijama za tajnu kupovinu u zemljama regiona.

Slovenija je zauzela prvo, dok je drugo mjesto u regiji zauzela Hrvatska, nakon koje slijede Srbija, Makedonija i Crna Gora. Bosna i Hercegovina je završila na zadnjem mjestu jer je ocijenjeno da su radnici u navedenim oblastima najneljubazniji.

U ovih šest zemalja tajni kupci su od 17. maja do 22. juna posjetili 800 objekata, i to auto-salone, turističko-ugostiteljske objekte, banke, maloprodaje, prodajna mjesta telekomunikacionih preduzeća, benzinske pumpe, supermarkete i lokale.

“Tajni kupci su provjeravali pet osnovnih elemenata dobre usluge – pozdrav, utvrđivanje potreba odnosno želja kupaca, predstavljanje proizvoda, nuđenje dodatnog proizvoda i zahvalnost za posjetu”, navodi se u rezultatima istraživanja.

Goste najčešće pozdravljaju Hrvati, a najmanje Crnogorci.

“U Srbiji su najbolji u utvrđivanju potreba kupaca, dok su u BiH u toj kategoriji najlošiji. U Crnoj Gori trgovci najbolje poznaju proizvode koje prodaju, što se ne bi moglo reći za BiH, koja je i u toj kategoriji ostvarila najlošiji rezultat”, stoji u istraživanju.

Najviše dodatnih proizvoda se nudi u Sloveniji, a najmanje u Makedoniji. U zahvalnosti kupcima najbolji su Hrvati, a najlošiji Makedonci i Crnogorci.

Hrvatska je najbolje rezultate ostvarila u auto-salonima, dok su najgori supermarketi.

Istraživače brinu turizam i ugostiteljstvo, gdje je poštovano nešto više od 80 odsto standarda kvaliteta usluge, što ne smatraju dobrim rezultatom.

Radovan Bajić, predsjednik Udruženja banaka RS, kazao je da dosad nisu imali primjedaba građana na loš odnos službenika i da se žalbe građana odnose uglavnom na nezadovoljstvo zbog klauzula kredita i slično.

“Prigovori se uglavnom odnose na neke neostvarene želje, prava ili cijenu, a ne na kontakt s osobljem banaka”, istakao je Bajić.

On je naveo da smatra da su radnici i službenici u BiH, generalno gledano, po njegovom mišljenju veoma ljubazni i da dosad nije imao neprijatnih situacija.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i ugostitelja BiH, siguran je da bh. radnici koji rade u uslužnim djelatnostima nisu među najlošijim u regionu.

“Turisti kod nas upravo i dolaze najviše zbog ljubaznosti radnika, a nakon toga zbog kvalitetne hrane. Siguran sam da su naši radnici ljubazni i da se trude da se mušterija lijepo i prijatno osjeća”, kaže Hadžić.

Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka, kazao je da su radnici, kada je u pitanju oblast trgovine, veoma ljubazni u banjalučkoj regiji i da se ne može složiti sa konstatacijom da sve ostale zemlje u regionu imaju ljubaznije radnike.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ne mogu a da se ne nacudim kako niko,ama bas niko ne pokrece diskusiju oko ovolikog zaprasivanja grada od strane fabrike sode.Pa ljudi ovo je nevjerovatno i nigdje na svijetu nema ovoliko srnila po autima,cesti,balkonima.

(Vezano za tekst) To je u direktnoj vezi sa kulturom koje kod nas nema previše..