fbpx

Besplatne lijekove i zdravstvenu zaštitu

2 min. za čitanje

Glavni zahtjevi penzionera su da odnos penzije i prosječne plaće bude 1:60% umjesto dosadašnjeg 1:41%, povećanje penzija minimalno za 5%, te besplatni lijekovi i zdravstvena zaštita.

“Ako se ne ispune svi naši zahtjevi, protesti će biti u maju. To će biti organizirani izlazak na ulice, iako mi ne želimo da rješavamo probleme na ulici.” – tvrdi predsjednik Skupštine Udruženja, Mato Tomić.

Najveći problemi penzionera su skupi lijekovi i hrana, te loša zdravstvena zaštita. Preko 46% članova ima minimalnu penziju od 296 KM, što nije dovoljno ni za osnovne životne potrebe. Udruženje svojim članovim pomaže na različite načine, kao što su novčana pomoć za sahranu umrlog člana porodice, nabavka lijekova, ortopedskih pomagala, i markice za zdravstvene knjižice. Sve se finansira od članarina te djelomično od donacija, kojih je vrlo malo.“Mi pomažemo našim članovima onoliko koliko možemo. Najvažnije je to što smo se ove godine izborili za ostanak markica kao sredstva plaćanja zdravstvenih usluga.” – kaže predsjednik Izvršnog odbora Udruženja Fadil Kunto.

Udruženje je u prošloj godini dalo svojim članovim oko 400 hiljada KM za posmrtnu pomoć, oko 30 hiljada za liječenje teško oboljelih, te oko tri hiljade jednokratnih pomoći u iznosu od 20 KM. Na Skupštini Udruženja članstvu je prezentiran Izvještaj o radu za proteklu godinu, te je usvojen plan rada za sljedeću godinu.

 

(SodaLIVE.ba/RTVSlon)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments