Besplatna školarina za bh. studente u Sloveniji

1 min. za čitanje
Ilustracija
Ilustracija
Ilustracija

Zaključivanje ovog protokola ima poseban značaj za školovanje učenika i studenata iz BiH u Sloveniji i slovenskih u BiH, rečeno je prilikom potpisivanja Protokola.

Nović je pojasnio da su se ovim protokolom dvije strane usaglasile da će se uzajamno pomagati te da će osigurati sredstva kad je u pitanju plaćanje troškova školarine.

Osnovni cilj protokola, navodi Nović, je izjednačavanje državljana BiH sa državljanima Slovenije i državljanima EU kad je riječ o plaćanju troškova školovanja.

Precizirao je da bh. studenti u Sloveniji u narednoj školskoj/akademskoj godini neće plaćati školarinu koju su do sada plaćali, a isto pravilo važi i za slovenske studente u BiH.

Grasselli je ovom prilikom iskazao zadovoljstvo što se nastavljaju dobri odnosi između prijateljskih zemalja, a posebno što je u pitanju obrazovanje koje je značajno pitanje.

Podsjetio je da su iskustva što se tiče bh. studenata u Sloveniji i slovenskih u BiH i do sada bila veoma pozitivna.

Grasselli je najavio i još jedan projekt a radi se o prenošenja iskustva eksterne mature iz Slovenije u BiH.

On navodi da je ovo za BiH značajno pitanje na putu ka Evropskoj uniji.

(SodaLIVe.ba/Fena)

Podijeli ovaj članak
3 komentara
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

od kojeg li ce to funkcionera djeca studirati u Sloveniji pa dogovorise ovako. kod nas sve naopako. redovan samofinansirajuci student npr. medicine placa 1 semestar 900 KM, cuj a u sloveniji “dzaba”

To vazi samo za narednu skolsku,akademsku godinu,a cijene studiranja u Sloveniji su nedostizne za vecinu Slovenaca.Pitanje je sta nakon jedne godine studiranja tamo,a treba znati da primaju samo najbolje studente i mislim da se radi o klasicnom odlivu mozgova.

Ne, nema ovdje nikakvog funkcionera djece!? A ako ispunjava uslove zasto da ne?Malo sam sasvim slucajno informisan o ovoj temi.
Ovdje se radi o takozvanoj razmjeni studenata iz sedam(7)bransi skolovanja:informatika,medicina,fizika,ekonomija, rudarstvo i ne znam jos sta,ali je vezan za jednak broj studenata sa jedne i druge strane i taj broj u zavisnosti
od fakulteta koji zelite prijaviti nije veliki.Tako recimo za Informatiku se nudi razmjena 51/41 student,za medicinu 60/60,i kako ja imam informaciju za rudarstvo i energetiku 35/75 (BiH/Slovenija).
Tacno je i to da vazi samo za sljedecu upisnu godinu i ako mozda nisam skonto ED ERETA ali ovaj upis je gotov do kraja obrazovanja za kandidata/u do kraja fakulteta.Tj,vazi za studente prve godine 2013/2014 a vec za sljedece studente upis u 2014/2015 je upitan a ko zna mozda opet potpisu.A ovi koji se upisu sada nece placati upisnine sve dok im traje skolovanje.