fbpx

Fabrika cementa Lukavac prva u BiH počela koristiti alternativna goriva

2 min. za čitanje
Fabrika cementa Lukavac / Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba
Fabrika cementa Lukavac / Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba

Direktor Fabrike cementa Lukavac Izet Imamović izjavio je Feni da se paralelno sa korištenjem alternativnih goriva vrši kontrola cijelog procesa.

U svijetu se već poodavno u cilju uštede fosilnih goriva koriste alternativna goriva koja predstavljaju otpad iz pojedinih proizvodnih procesa kao što su: rabljena ulja, ostaci od prerade nafte, tekstil i koža iz auto industrije…, a u pojedinim zemljama u proizvodnji se koristi čak i do 80 posto električne energije iz alternativnih goriva.

Direktor Imamović ističe da su efekti korištenja alternativnih goriva višestruki: ušteda fosilnih goriva, pomoć firmama koje imaju proizvodne ostatke u cilju zbrinjavanja tog otpada – kvalitetnim sagorijevanjem i time zaštite okoliša, te korištenjem u proizvodnji znatno jeftinije el. energije koja se dobiva iz alternativnih goriva.

“Izvršena su prva mjerenja i probe i nije bilo nikakvih problema tako da očekujemo da rezultati budu puno povoljniji od očekivanih”, kazao je Imamović.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma dalo je saglasnost Fabrici cementa Lukavac, da od 15. do 31.jula izvrši probno suspaljivanje alternativnih sirovina, uz redovni vlastiti kontinuirani monitoring emisija u zrak te uz vanjski monitoring putem ovlaštene nezavisne institucije.

Tokom ovog perioda vrši se suspaljivanje više vrsta alternativnih goriva, a shodno datoj saglasnosti, operator je dužan da prekine suspaljivanje ukoliko se putem monitoringa utvrdi da su emisije prekomjerne u odnosu na zakonom propisane parametre za ovu vrstu postrojenja.

Podaci o mjerenjima će biti objavljeni na web stranicama Fabrike cementa Lukavac i Federalnog ministarstva okoliša i turizma po okončanju probnog perioda.

Inače, u skladu sa Federalnom strategijom o upravljanju otpadom, na ovaj način se sa jedne strane trajno rješava problem nekih vrsta otpada, a sa druge strane se postiže ušteda u korištenju klasičnih energenata – u ovom slučaju uglja.

Fabrika cementa Lukavac ima kapacitete za proizvodnju 800 hiljada tona cementa, a zbog ekonomske krize godišnja proizvodnja je na nivou između 400 i 500 hiljada tona, uz upošljavanje oko 200 radnika.

(SodaLIVE.ba/Fena)

Podijeli ovaj članak
8 komentara
Subscribe
Notify of
8 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

A U VAZDUH ISPUSTAJTE OTROV. NEMA PROBLEMA MOZEMO DA TRPIMO.

a ja šoferšajbu perem sirćetom, jer se od cementa ništa nevidi.Aferim, nemam rječi.

potrovaste nas. 200 radnika plata 600km bolje da je sravnimo sa zemljom nego da trpimo ovo zagadjenje ja zivim 200m od fabrike svako jutro sloj prasine od tih fabrika. ladno treba sve sravnit sa zemljom hrane 1000 ljudi truju 100 000 pa na ovoj opstini ima raka ko u citavoj bih

Hahaha,koja demagogija pa da su napisali da su alternativna goriva tzv smece koje zavrsava u otpadu i mnogo je jevtinije od fosilnih goriva,to jeste besplatno.Radi se o klasicnom rezanju troskova na ustrb naseg zdravlja. Kao tehnologa me brine ovo sto ce spaljivati takve hem. spojeve bez da su instalirali odgovarajucu tehnolnogiju i ispostovali odgovarajuce norme.Ovo,ako bude prekoracenja u emisiji stetnih tvari,zaustavit ce proces,je smijesno.Pa oni sami sebe nadziru i nema sumlje da ce lazirati podatke,kao i obicno.Kako je krenulo crni nam se oblaci smijese.A sam text je napisan hinjski jer je redakcija samo prenijela saopstenje,a porucujem im da zatraze misljenje bilo kog profesora na TF UNTZ po ovom pitanju i imat ce pravo znanje.Preporucujem Begica,Ilickovica,Osmanovica,Andrejasa ili Amru Odobasic.

A da se pocnemo malo brinuti za koksaru koja ce riknut nacisto ,,, !!!! ??? Koja moze donosit vise para nego p****** cementara !!

Jos kad bi upotrijebili filtere koji im ocigledno sluze za ukras, mozda bi se gradjani Lukavca i obradovali. Koga briga kakva goriva koristite kad niste u stanju sprijeciti i prestati ispustati ovoliku koncentraciju cadja u vazduh.

Vrijedjaju nam inteligenciju. Potrovat ce nas!

postoji mogucnost uvoza stetnog otpada iz EU koji se spaljuje u cementari jer u pitanju je ogroman profit a moguce da je to jos veci bizz od vreca cementa jer EU ulaze ogromna sredstva u ovu problematiku te trazi ovakve rupetine(BiH) gdje nema standarda niti kontrole nad bilo cime… jer koji ce k…c bosancima cist zrak i okolis kad ga nikad nisu ni imali… a u pravu su uvijek je ovako bilo pa cak i gore..