fbpx

Zvjezdan Karadžin: Životni i politički cilj mi je da sva djeca ostaju i žive sretno u našoj domovini

5 min. za čitanje

Profesor Zvjezdan Karadžin nosilac je liste Naše stranke za Parlament Bosne i Hercegovine. Pamtimo ga kao uzornog sportistu, člana RK Sloboda, a potom RK Zrinjski Tuzla sa kojim je osvojio titulu prvaka Bosne i Hercegovine 1995. godine, kao pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, ali i kao stručnjaka koji je Bosnu i Hercegovinu predstavljao kroz desetine međunarodnih inicijativa i projekata koji su se ticali smanjenja uticaja rudarstva u jugoistočnoj Evropi i unapređenju stanja okoliša u regionu.

Autor je brojnih naučnih, stručnih i preglednih radova i knjiga vezanih za rudarstvo i zaštitu okoliša, zatim stručnih mišljenja i vještačenja za aspekt rudarskih šteta, te studija uticaja na okoliš, a pored toga je i nosilac međunarodnih projekata koji se tiču unapređenja obrazovnog procesa, posebno u domenu sigurnosti. Kao ovlašteni savjetnik Federalnog ministarstva okoliša i turizma radio je na reviziji velikog broja Planova aktivnosti i Studija uticaja na okoliš.

Vanredni je profesor na Rudarsko geološko građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, na predmetima iz oblasti okolinske i sigurnosti u domenu rudarstva i termoenergetike.U toku svog radnog staža obavljao je funkcije rukovodioca timova za ekologiju i za podzemnu eksploataciju na Rudarskom institutu Tuzla, rukovodioca studijskog odsjeka Sigurnost i pomoć na RGGF-u UNTZ-a, te Ministra prostornog uređenja i zaštite okolice TK…

Ukoliko osvojite mandat za šta ćete se primarno zalagati u Parlamentarnoj skupštini BiH?

– Bosna i Hercegovina u Evropskoj uniji i NATO savezu naša je vizija budućnosti naše zemlje. Samo ulaskom u NATO imat ćemo stabilan mir i sigurnost što je temelj za ekonomski i svaki drugi progres koji ćemo ostvarivati u Evropskoj uniji čime ćemo zaustaviti trend masovnog iseljavanja naših građana iz zemlje. Izmijenit ćemo nepravedna rješenja ustavnih promjena i unijeti ona koja će Bosni i Hercegovini omogućiti da bude normalna zemlja s jednom predsjednicom ili predsjednikom.

Ako uzmemo vašu specijalnost, domen zaštite okoliša, kakve korake planirate preduzeti u toj oblasti?

– Puno je pitanja iz domena zaštite okoliša na koje ću dati naglasak a koje se tiču osnivanja Agencije za zaštitu okoliša na državnom nivou jer zbog njenog nepostojanja gubimo jako puno novaca pošto nas EU i Evropska okolinska agencija ne vide kao skup entiteta i kantona nego kao jednu državu, pitanja odlaganja nuklearnog otpada za Trgovskoj gori u Hrvatskoj uz granicu sa našom zemljom, neprimjereno korištenja naših rijeka od strane Srbije i Hrvatske na primjeru rijeke Drine i Buškog jezera, jačanja odjeljenja za zaštitu okoliša u okviru nadležnog državnog ministarstva…

Kada je u pitanju Tuzlanski kanton koje ćete politike slijediti?

– Trenutno je najvažniji cilj za koji ću se zalagati je obezbjeđenje termoenergetske stabilnosti, vezano za rad Termoelektrana Tuzla i rudnika uglja, i da se tranzicija sektora energije provede na pravedan i stručan način što će obezbjediti stabilnost tog sektora kao i to da niko od rudara ili termoenergetičara ne ostane nezbrinut. Radiću kao i od sada na daljem intenziviranju provođenja mjera energetske efikasnosti kojim ćemo smanjiti enormno zagađenje vazduha u Tuzlanskom kantonu. Jedan od prioriteta je i oživljavanje projekta regionalne sanitarne deponije čime ćemo smanjiti broj divljih deponija i zatvoriti postojeće nesanitarne deponije u mnogim mjestima.

Tuzlanski kanton treba da bude i turistička oaza, radiću i daje na projektima koje sam započeo a tiču se zaštite jezera Modrac, unapređenja rada Zaštićenog pejsaža Konjuh, prostora bivšeg površinskog kopa i jezera Šićki brod kojeg smo proglasili zonom za rekreaciju i sport a ne za odlaganje pepela i šljake. Konačno životni i politički cilj mi je da pomognem pri stvaranju uslova da kako moja tako i sva djeca i generacije koje dolaze odaberu da ostanu i žive sretno u našoj domovini. Generacijama koje dolaze moramo obezbijediti bolje uslove u svim aspektima življenja u odnosu na one koje smo mi imali – kaže na kraju razgovora profesor Zvjezdan Karadžin, nosilac liste Naše stranke za Parlament BiH.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Sefe,de nam recite kada ste putovali u svemir?