fbpx

Visoki predstavnik Christian Schmidt sa saradnicima posjetio CIK BiH

2 min. za čitanje

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sa saradnicima u ponedjeljak je prvi put od preuzimanja dužnosti posjetio Centralnu izbornu komisiju BiH gdje se sastao sa predsjednikom i članovima Centralne izborne komisije BiH.

Razgovarano je o organizaciji i provođenju Općih izbora u Bosni i Hercegovini zakazanih za nedjelju 2. oktobra 2022. godine.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH dr. Suad Arnautović je upoznao visokog predstavnika Schmidta sa izazovima sa kojim se susreće ili se može susresti Centralna izborna komisija BiH u toku izbornog procesa u BiH.

Posebno je istaknut izazov potpune popunjenosti biračkih odbora članovima i njihovim zamjenicima usljed nedostavljanja dovoljnog broja prijedloga od strane pojedinih političkih subjekata.

Drugo na šta je dr. Arnautović skrenuo pažnju i zatražio podršku visokog predstavnika jeste policijski nadzor nad osjetjivim izbornim materijalom u noći sa 1. na 2. oktobar. U skladu sa članom 16. stav (4) Pravilnika o provedbi izbora birački materijal se u noći prije otvaranja biračkog mjesta čuva u zaključanim prostorijama na lokaciji biračkog mjesta. Policija osigurava birački materijal u noći prije otvaranja biračkih mjesta na lokacijama biračkih mjesta.

Visoki predstavnik Christian Schmidt se zahvalio predsjedniku i članovima Centralne izborne komisije BiH na dobijenim informacijama i kazao da ć

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments