fbpx

Zvanje primarijus u FBIH dobilo 84 ljekara

4 min. za čitanje

Federalno ministarstvo zdravstva dodijelilo je počasno zvanje primarijus za 84 ljekara iz Federacije BiH koji su bili dio zdravstvenog sistema tokom pandemije COVID-19, u borbi protiv virusa korona.

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez kazao je novinarima, prije svečanosti u Sarajevu, da se radi o društvenom priznanju a ove godine, nakon dvogodišnje pandemije, to priznanje primaju ljekari koji su praktično potvrdili svoje stručno, časno i pošteno djelovanje u oblasti zdravstva.

– Za njih je to, ne samo nagrada, nego i obaveza za budućnost, da nastave sa radom i promovisanjem  zdravstvene struke – izjavio je Čerkez.

Smatra da je današnji događaj još jedna potvrda uspjeha zdravstvenog sektora u proteklom periodu, kad se govori o borbi protiv virusa korona.

– Sa limitiranim resursima, malim brojem ljekara, uspjeli smo da uradimo nešto što nisu mnoge veće zemlje sa puno jačim zdravstvenim sistemima. Moramo reći da smo jedna od zemalja u regionu koja je među prvima uspjela da ukine mjere i na neki način se vrati normalnijem životu – naglasio je Čerkez.

Voditelj COVID bolnice Sveučilišne kliničke bolnice Mostar specijalista infektolog Svjetlana Grgić bila je među dobitnicima počasnog zvanja, za nju je čast priznanje iznimnog doprinosa radu u struci.

– Sretna sam da, nakon dvije godine teškog rada u struci, ipak vidimo svjetlo na kraju tunela. Tokom pandemije imali smo mnogo posla. Radili smo, dali sve od sebe da spasimo bolesne ljude – kazala je.

Kako je kazala, medicinska struka ulaže izniman doprinos za zdravlje pacijenata, ali zajedničkim naporima može se postići i više. Prije svega da, kako je kazala, svako od nas brine o vlastitom zdravlju.

Dobitnik je i šef Klinike za infektivne bolesti KCUS Rusmir Baljić koji naglašava da su protekle dvije godine zasigurno bile teške za zdravstvo ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u čitavom svijetu.

– Davali smo sve od sebe, trudili se da budemo na usluzi našim pacijentima. Trudit ćemo se i dalje. Mnogo jači zdravstveni sistemi nisu mogli odgovoriti na pravi način u pandemiji. Vidjet ćemo kako će se dalje odvijati situacija – naglasio je.

Podsjeća da je u posljednje dvije godine fokus bio na COVID-19. Mnoge druge bolesti, koje su postojale i nisu nestajale, sad izlaze na vidjelo.

– Nažalost imamo mnogo hroničnih pacijenata, koji nisu imali adekvatan tretman. Mnogo je pacijenata sa novo otkrivenim bolestima. Nadam se da će, popuštanjem pandemije, stanovništvo više voditi brige o svom zdravlju i odlaziti na sistematske preglede. Trebalo bi se fokusirati na preventivu, nikako samo na liječenje. Mnoge od bolesti se mogu prevenirati. Osim zdravstvenog sistema, i pojedinac je odgovoran za svoje zdravlje – kazalo je.

Današnji događaj dio je aktivnosti tradicionalnog obilježavanja Svjetskog dana zdravlja (7. aprila), ove godine pod motom ‘Naša planeta, naše zdravlje’. S tim u vezi skrenuta je pažnja na važnost zaštite prirode i klimatske promjene. 

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments