fbpx

Zoran Čegar suspendovan nakon optužbi / VIDEO

3 min. za čitanje

Iz Federalne uprave policije danas su se oglasili nakon optužbi koje je su iznesene na račun njihovog visokopozicioniranog službenika Zorana Čegara.

Kako je potvrđeno iz FUP-a, Zoran Čegar je suspendovan.

Njihovo obavještenje objavljujemo u cijelosti:

“Vezano za ranije saopštenje za javnost kojim smo se očitovali u vezi informacija koje su u medijskom prostoru tretirale policijskog službenika Zorana Čegara, obavještavamo javnost da je rukovodilac Federalne uprave policije, nakon provedenih službenih radnji i inicijative Jedinice za profesionalne standarde, u skladu sa temeljnim principima vladavine prava i međunarodnim standardima iz člana 6. Stav 1. i 3. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava, te uz dosljednu primjenu Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH, bez prejudiciranja ishoda postupka koji se protiv imenovanog policijskog službenika vodi pred nadležnim organom Federalne uprave policije, donio rješenje o suspenziji policijskog službenika Zorana Čegara.

Imajući u vidu interes javnosti i medija u pogledu razloga povodom kojih je doneseno predmetno rješenje o suspenziji, zaštite zakonitosti postupka koji je u toku, te njegove tajnosti propisane pozitivnopravnim propisima Federalna uprava policije u ovom momentu ne može u javnosti iznositi činjenice i okolnosti postupka koji se sprovodi protiv policijskog službenika Zorana Čegara.

Svakako, a cijeneći načelo transparentnost, a posebno činjenicu da je Federalna uprave policije jedan od garanata javne sigurnosti svih građana, javnost će biti blagovremeno obavještena o ishodu predmetnog postupka.”

Podsjetimo,  Centar za istraživačko novinarstvo objavio je tekst i dokumentarni film o navodnim kriminalnim djelima koje je počinio Čegar, inače načelnik Sektora uniformisane policije FBiH.

Tvrde kako je dio imovine u BiH je stekao na nezakonit način, a CIN je otkrio i da je na osnovu falsifikovanih dokumenata zaposjeo tuđe imanje.

Čegar je optužen i za prevaru u Hrvatskoj, zbog čega mu se i sudi u Dubrovniku. To njegovi šefovi nisu znali. Ili bar tako tvrde. Novinari CIN-a su ispred Suda u Hrvatskoj stoga zatražili od Čegara komentar.

On je burno reagovao, nasrnuvši na novinarku, uz riječi: “Znaš li ti s kim se ti igraš? Nemoj da ti grkljan iščupam!”. Prethodno je kolegi Azharu Kalamujiću kazao da je “karina i smeće”.

Ovo nije prvi put da policajac Čegar prijeti novinarima CIN-a. On je tokom istraživanja u kratkom telefonskom razgovoru odbio razgovarati uz prijetnje i psovke.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments