fbpx

Zašto je Osmica završio pod sankcijama: Praćenje, prisluškivanje… u korist SDA

2 min. za čitanje

Američko Ministarstvo finansija i trezora (OFAC) danas je na listu sankcija stavilo bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića zvanog Osmica.Američke vlasti imaju vjerodostojne informacije da je Mehmedagić u službenom svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH zloupotrijebio telekomunikacionu kompaniju BH Telecom u korist Stranke demokratske akcije (SDA).OFAC navodi da je Mehmedagić koristio državnu telekomunikacionu kompaniju za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA. Mehmedagić je također dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom iz entiteta Republika Srpska.

Osim toga, Mehmedagić je iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze da potakne kandidate iz Osmorke, grupacije bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrži SDA.

“Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku”, navodi se u izvještaju OFAC-a.

Mehmedagić je tako završio na crnoj listi jer OFAC ima dokaze da je saučesnik u korupciji na Zapadnom Balkanu, ili direktno ili indirektno uključen u korupciju, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu s vladom na zapadnom Balkanu, ili sadašnjeg ili bivšeg vladinog službenika na bilo kojem nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je pronevjera javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za ličnu dobit ili političke svrhe, ili podmićivanje.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

bio je američki agent,
pa su ga nakon eksploatacije šutnuli u smeće
pokazujući Džuvi (aktuelnom direktoru OSA-e)
da se mora biti pulin do kraja, makar se radilo protiv svog naroda.
znači, ne smiju bošnjaci imati neki svoj interes a da to nije i interes amerike