fbpx

Državni ministri usvojili nacrt budžeta, usvojeno i uvećanje plata u institucijama BiH

2 min. za čitanje

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je danas održalo sjednicu na kojoj su usvojili Nacrt budžeta institucija BiH, ali i odluke o povećanju primanja uposlenima u državnim institucijama.

Prema usvojenom nacrtu, budžet će u 2023. iznositi 1.315.000.400 KM.

“Donijeli smo dokument okvirnog budžeta 2023-2025, on je usaglašen sa Globalnim fiskalnim okvirom. Trebalo nam je dosta da usaglasimo stvari zato smo i kasnili”, kazala je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

“Želim skrenuti pozornost i kazati kako ovaj budžet iznosi milijardu i 315 miliona i 400 KM, što je povećanje za 20 posto u odnosu na onaj iz 2022”, dodala je Krišto.

Ističe da nacrt budžeta propisuje iste rashode koji su na nivou pokrivenosti, odnosno nijedna stavka nije ostala finansijski nepokrivena.

Dio sredstava je, kako je to Krišto kazala, “namijenjen poboljšanju sociijalnog i materijalnog statusa zaposlenih u institucijama BiH.

“Između ostalog ono uključuje povećanje osnovice sa 535 KM na 600 KM u narednih devet mjeseci te uvećanje regresa za godišnji odmor sa 300 KM na 450”, kazala je.

Dokumenti idu dalje na Parlament BiH na potvrđivanje. To će ujedno biti i prilika parlamentarcima da predlože izmjene zakona prema kojima povećanje osnovice ne bi vrijedilo za političare koji već imaju visoke plate.

Ukoliko pak ne bude volje za tim, parlamentarcima sa visokim koeficijentom 8,40 će npr. plata biti povećana za više od 700 KM, što je nakon povećanja od 500 KM u julu, njihovo drugo veliko povećanje ili više od 1.000 KM u manje od godinu.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments