fbpx

Zabranjen uvoz ćetenije iz Turske jer ne ispunjava mikrobiološke kriterije za hranu

1 min. za čitanje

Na graničnom prijelazu, mjestu carinjenja Rajlovac – Sarajevo Federalna sanitarna inspekcija zabranila zabranila je uvoz ćetenije porijeklom iz Turske

„Zabranjen je uvoz pošiljke 500 pakovanja ćetenije „Cotton Cand Pistachio“, porijeklom iz Turske.“ – saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Laboratorijska analiza pokazala neispravnost

„Uzeti su uzorci kontrolisanog proizvoda čijom je laboratorijskom analizom i superanalizom utvrđeno da sadržaj proizvoda ne odgovara Smjernicama o mikrobiološkim kriterijumima za hranu iz 2013. godine, koje je donijela Agencija za sigurnost hrane BiH.“ – pojašnjavaju u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Iz navedenih razloga zabranjen je uvoz pomenutog proizvoda i njegov povrat pošiljatelju, odnosno uništenje, ukoliko povrat pošiljaocu nije moguć.

Šta je ćetenija?

Vazdušasta pjena od šećernih niti koja se u dodiru sa jezikom topi u ustima. Ćetenija je jelo koje se “konča” na sijelima, a ujedno je vrsta zabave. U jednom od izdanja emisije Šećernica pratili smo kako se ovo jelo priprema. Pogledajte u videu.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments