fbpx

Za ovih devet zemalja je još potrebna zelena karta

2 min. za čitanje

Preporuka Biroa je da osiguranici posjeduju zelenu kartu / IMIC prilikom putovanja u inostranstvo, uključujući i zemlje u kojima ista nije obavezna.

Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini je s ciljem jasnijeg razumijevanja posjedovanja dokumenata zelena karta/IMIC podsjetio je vozače na zemlje za koje je taj dokument još  potreban. 

Riječ je o devet država članica Sistema zelena karte:  

Albanija, Azerbejdžan, Sjeverna Makedonija, Maroko, Moldavija, Tunis, Turska, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo. 

Radi utvrđivanja valjanosti međunarodnog osiguranja od automobilske odgovornosti, vozači “BIH” registarskih oznaka pri ulasku u navedene zemlje predočavaju važeću zelenu kartu/IMIC, koju osiguranicima izdaju društva za osiguranje temeljem ugovora o osiguranju od automobilske odgovornosti.

Nakon pristupanja Multilateralnom sporazumu – 20.10.2020.godine, na temelju kojeg nacionalni biroi zelene karte preuzimaju obavezu garancije šteta, koje su u zemljama potpisnicama Multilateralnog sporazuma prouzrokovala vozila s inostranim registracijskim oznakama, vozačima vozila sa “BIH” registarskom oznakom se pri prelasku granica zemalja Evropskog ekonomskog prostora, Srbije, Crne Gore, Andore i Švajcarske, ne vrši provjera posjedovanja zelene karte/IMIC-a, već kao dokaz o postojanju obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti služi registarska tablica motornog vozila.

Zbog jedinstvenog obrasca u svim zemljama Sistema zelene karte, zelena karta/IMIC je dokument na engleskom jeziku, kojim se lakše identifikuju učesnici saobraćajnih nezgoda i koji sadrži sve podatke koji su svakom učesniku saobraćajne nezgode potrebni za podnošenje odštetnog zahtjeva kod nadležnog osiguravajućeg društva ili odnosnog nacionalnog biroa zelene karte. Na poleđini zelene karte/IMIC-a navedene su adrese i telefonski brojevi nacionalnih biroa u kojima sudionici saobraćajnih nezgoda mogu dobiti potrebne informacije u vezi s naplatom odštetnih zahtjeva proizašlih iz saobraćajnih nezgoda u inostranstvu.

Iz navedenih razloga, preporuka Biroa zelene karte BiH je da osiguranici posjeduju zelenu kartu / IMIC prilikom putovanja u inostranstvo, uključujući i zemlje u kojima ista nije obavezna za nesmetano kretanje i prelazak međunarodnih granica.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments