fbpx

Ronioci iz Lukavca čistili podmorje poluotoka Pelješac

2 min. za čitanje

Na poziv Turističke zajednice Janjina sa poluotoka Pelješac članovi Eko-ronilačke grupe invalida iz Lukavca su tokom vikenda učestvovali u ekološkoj akciji čišćenja podmorja zajedno sa roniocima iz Sarajeva i Sresera.

U dva dana očišćen je priobalni dio u Dračama i Sreseru. Dobar dio ovog smeća donesu i morske struje, ali jedan dio se odnosio i na bačene automobilske gume i odbačene vrše za ribilov.

„Sreser i Drače su mala mirna mjesta uz obalu mora, u kojima veliki broj BH građana iz Tuzle, Lukavca i Sarajeva ima kuće za odmor. Mirna oaza, za razliku od većine mjesta na jadranskoj obali, privlači ljude koji bježeći od gradske buke ovdje pronalaze svoj mir. Mi smo se odazvali na poziv Turističke zajednice Janjina i našeg kolege ronioca Ahmeda Šabića, koji je inicijator ove ekološke akcije, a koji ljetuje na Pelješcu preko 40 godina. Mi, osim što organizujemo ekološke akcije čišćenja naših rijeka i jezera rado se odazivamo i na poziv kolega ronioca i na ovaj način dajemo doprinos očuvanju podvodnog svijeta koji nas iz zarona u zaron svaki put iznova fascinira. Već slijedeći vikend ćemo prema Mostaru gdje će naše kolege iz ronilačkog kluba Neretva organizovati akciju čišćenja ispod starog mosta. Ove su akcije prilika za sticanje novih prijatelja, razmjenu iskustava, ali i odličan trening za naše članove“ kažu iz Eko-ronilačke grupe invalida iz Lukavca. 

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

JKP Rad like this