fbpx

Za danas zakazana vandredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

4 min. za čitanje

Treća vanredna sjednica u aktualnom mandatu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bit će održana danas, u čijem je najavljenom dnevnom redu rebalans ovogodišnjeg budžeta Federacije.

Rebalans je predložila Federalna vlada, kao i prateći akt, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta.

Oba ova akta prihvatio je većinom glasova Predstavnički dom na maratonskoj sjednici započetoj ujutro 25. listopada i okončanoj rano ujutro idućeg dana oko 4.00 sata iza ponoći.

Da bi stupili na snagu, Dom naroda mora u istovjetnim tekstovima kakvi su odobreni u Predstavničkom domu prihvatiti i rebalansirati i izmijeniti zakon o izvršenju budžeta.

Predstavnički dom je na navedenoj maratonskoj sjednici prihvatio većinom glasova prijedlog Vlade da rebalansirani ovogodišnji budžet Federacije iznosi ukupno 6.937.563.355 KM, što je za 211,7 milijuna KM ili 3,1 posto više u odnosu na sadašnji budžet.

Obrazlažući zašto je rebalans predložen po hitnom postupku, Vlada je navela revidirane projekcije makroekonomskih indikatora za 2023. i indirektnih poreza, kao i mjere Europske središnje banke u borbi s inflacijom (podizanje referentnih kamatnih stopa) te nemogućnost realizacije pojedinih rashoda koji su na temelju usvojenih amandmana postali sastavni dio važećeg budžeta FBiH za 2023.

U obrazloženju Ministarstva financija navedeni su ključni razlozi za rebalans a podrazumijevaju otklanjanje tehničkih grešaka na pojedinim ekonomskim kodovima u proračunu i Zakonu o izvršavanju proračuna, nastalih posljedično usvajanjem amandmana tijekom parlamentarne procedure usvajanja sadašnjeg proračuna; zatim usvajanjem izmjene i dopune Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite žrtava rata, kao i Odluke o vanrednom usklađivanju mirovine u procentu 3,9 te njene primjene od svibnja 2023. godine.

Razlozi su i povećanje iznosa za kamate u otplatama vanjskog duga usljed rasta euribora te potreba za dodatnim novcem u primjeni Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH, kao i potrebno povećanje iznosa u Fondu solidarnosti pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

S obzirom na to da je Vlada Federacije BiH na trećoj sjednici 19.5.2023. donijela Odluku o vanrednom usklađivanju penzije 3,9 posto, počev od isplate majske penzije, za ovo usklađivanje treba osigurati dodatnih 69,6 milijuna KM u tekućoj fiskalnoj godini, navedeno je između ostalog iz Vlade.

Osim toga, usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom došlo je do povećanja osnovice koja se primjenjuje od 1.4. 2023. godine te je pored planiranih 160 milijuna KM, potrebno osigurati još oko 67 milijuna KM.

Navedena maratonska sjednica Predstavničkog doma, na kojoj je rebalans odobren većinom glasova, protekla je dobrim dijelom u znaku rasprave o potrebi Fonda solidarnosti za dodatnim novcem radi izdvajanja za liječenje najteže oboljelih pacijenata u Federaciji, odnosno za nabavku njihovih lijekova protiv karcinoma, reumatskog artritisa i drugih. teških oboljenja. Rečeno je da do kraja godine nedostaje oko 70 milijuna KM za eliminisanje lista čekanja na nabavku skupih lijekova i drugih potrebština koje oboljeli ne mogu priuštiti sami.

Vlada FBiH je rebalansom predvidjela za te namjene dodatnih deset milijuna KM Fondu solidarnosti te je pozvala i kantonalne razine da se pridruže rješavanju problema.

U Predstavničkom domu je iz skupine većine rečeno da aktualna Vlada nije mogla za nekoliko mjeseci od formiranja riješiti tako krupan problem, ali treba pozdraviti njezino sadašnje nastojanje da ga umanji koliko može.

Zastupnička rasprava je dovela i do podatka da od osnivanja 2002. godine, u Fond solidarnosti nije uplaćeno oko 1,5 milijardi KM, što je jedan ranije novinarima kazao i zastupnik Dragan Mioković.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments