fbpx

Vlada TK dokazala da je spremna na kršenje zakonskih procedura

2 min. za čitanje

Naša stranka TK upozoravala je još od marta ove godine da je Pravilnik o uslovima, kriterijima i postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području TK diskriminirajući, a potvrdu naših tvrdnji dobili smo i u vidu odgovora Ureda ombudsmana za ljudska prava BiH.

Podsjećamo, zastupnice Naše stranke u Skupštini TK Amra Nadarević Vodenčarević i Mirela Trepanić Grbešić još 6. 3. 2022. godine Skupštini TK uputile su inicijativu za izmjenu prethodno spomenutog Pravilnika i zahtijevale njegovo usklađivanje sa zakonima imajući u vidu da je isti diskriminirajući i da bi njegovim neusaglašavanjem sa zakonima moglo doći do diskriminacije, eventualnih sporova i nezakonitog i nepravilnog postupka izbora kandidata.

Dana 1. 8. 2022. godine Ured ombudsmana za ljudska prava BiH dostavio je Preporuku Vladi TK, odnosno Ministarstvu obrazovanja i nauke TK da bez odlaganja pristupi izmjenama Pravilnika o uslovima i kriterijima i postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području TK, imajući u vidu odredbe pozitivnih zakonskih propisa koji propisuju zabranu svakog vida diskriminacije. Osim ove, dostavljena je i preporuka Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove TK, odnosno Inspektoratu za obrazovanje, nauku kulturu i sport da poduzme neophodne radnje i mjere iz okvira svoje nadležnosti kako bi se osigurala zakonitost u provođenju predmetne konkursne procedure za prijem u radni odnos nastavnika i stručnih saradnika u osnovnim i srednjim školama, kao i preporuka svim prethodno navedenim nadležnima da se u roku od 15 dana od dana prijema ove preporuke obavijeste Ombudsmani BiH o načinu na koji će ova preporuka biti ispoštovana.

„Pozivamo nadležne da hitno ispoštuju preporuke Ombudsmana i da prestanu sa kršenjem zakonskih procedura. Mi nikada nećemo odustati od borbe za pravedno društvo, te ćemo ustrajati u svojoj namjeri da se nepravda i šteta svim onima koji su pogođeni ovim kršenjem zakonskih propisa od strane Vlade TK isprave. Diskriminacija i nezakonito vođenje konkursnih procedura moraju već jednom biti zaustavljeni“ – poručili su iz Naše stranke.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments