fbpx

Vlada FBiH spremna osigurati smještaj za djecu bez roditelja iz pojasa Gaze

3 min. za čitanje

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić poručio je da je Vlada FBiH spremna osigurati smještaj za djecu bez roditeljskog smještaja iz SOS dječijeg sela u Rafi u Palestini.

Nikšić je kazao kako je teško ostati suzdržan na vijesti i slike užasa koji dolaze sa ratišta i da sve to podsjeća na ono što se proživljavalo kod nas.

“Teško je ostati suzdržan na vijesti i slike užasa koje svakodnevno dolaze sa ratišta. Neprestano granatiranje stambenih zgrada, pa čak i bolnica, ubijanje i ranjavanje civila, a posebno djece pogađa svakog normalnog čovjeka. Na sve to, civili se suočavaju sa nestašicom hrane, vode i gubitkom krova nad glavom. Mnoge od nas sve to podsjeća na ono što smo i sami proživljavali nekoliko godina i pitali se kako ostatak svijeta može mirno da posmatra našu patnju i zašto nam ne pomažu. Mi ne želimo nijemo posmatrati šta se dešava već smo odlučili da ponudimo pomoć, koliko je to u našoj mogućnosti”, poručio je Nikšić.

On je istakao da je Vlada FBiH iskazala spremnost za osiguravanje privremenog smještaja za djecu bez roditeljskog staranja.

“Vlada FBiH je danas iskazala spremnost da osigura privremeni smještaj za djecu bez roditeljskog staranja smještenu u SOS Dječijem selu u Rafi (Palestina), kao i za njihovu pratnju, a u skladu sa popisom djece i popratnih lica dostavljenog od strane SOS Dječijih sela BiH, te odgovarajućih saglasnosti državnih organa Bosne I Hercegovine nadležnih za boravak stranih državljana na teritoriji BiH”, napisao ne Nikšić.

Objasnio je da će smještaj biti osiguran sa svim potrebim uslovima za privremeni boravak, sve dok prestanka ratne opasnosti na teritoriji Gaze, ukoliko to prihvate Palestinske vlasti.

“Dakle smještaj sa svim potrebnim uslovima za privremeni boravak će biti osiguran na području FBiH, ukoliko nadležne palestinske vlasti daju odobrenje i ukoliko se transport osigura u skladu sa međunarodnim pravnim okvirom. Vrlo je važno naglasiti da bi se cijelo vrijeme vodilo računa o najboljem interesu i pravima ugrožene djece sve do prestanka ratne opasnosti na teritoriji Gaze, u skladu sa najvišim međunarodnim standardima i UN konvencijom”, obećao je Nikšić.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine daje garanciju da će po okončanju ratne opasnosti, u skladu sa međunarodnim pravnim okvirom i najboljim interesom djeteta, u saradnji sa nadležnim organima Palestine, omogućiti siguran povratak djece u matičnu zajednicu u Gazi, u skladu sa relevantnim propisima međunarodnog prava.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments