fbpx

Vjerodostojnost podataka o kvaliteti zraka

3 min. za čitanje

Zbog velikih odstupanja između podataka koje Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona dobija putem pet fiksnih i jedne mobilne imisione stanice i onih koji su u posljednje vrijeme prezentovani putem medija a potiču sa AirCare platforme danas je organizovana press konferencija.

IMG 3721

Ovom su prilikom prezentovani rezultati mjerenja kvaliteta zraka na području Ši Sela putem mobilne imisione stanice i ukazano na vidljiva velika odstupanja u vrijednosti zagađujućih materija, pri čemu podaci sa AirCare platforme, očitani priručnim uređajem, uvijek pokazuju znatno veće vrijednosti.

„Upravo zbog neadekvatnih izvještavanja smo se odlučili da u periodu od 4. do 11. februara organizujemo praćenje kvalitete zraka putem naše mobilne stanice koju smo premjestili iz Doboj Istoka na ovo mjesto”, kazao je resorni ministar Elvir Rožnjaković te naglasio da je Ministarstvo u proteklom periodu ulagalo značajna sredstva upravo na poboljšanju stanja okoliša i kvaliteta zraka.

„Tokom 2019. godine izdvojili smo 7,8 miliona KM upravo na ime poboljšanja stanja okoliša. U ovoj godini na raspolaganju će biti 11,1 milion KM i većinu tih sredstava ćemo se potruditi da usmjerimo upravo na poboljšanje kvaliteta zraka na području TK”, kazao je ovom prilikom ministar Rožnjaković.

Stručni savjetnik za kvalitet zraka Edin Dervišević prezentujući podatke dobivene putem mobilne stanice stacionirane na području Ši Sela kazao je da je:

“vidljivo da su velika odstupanja u rezultatima mjerenja te da su podaci AirCare za posmatrani period uvijek znatno veći, te je tako za 5. februar prosječna dnevna vrijednost AirCare-a skoro tri puta veća.” Dervišević je naglasio da se podaci dobijeni putem jeftinog uređaja za koji se ne vrši kalibracija i čija je tačnost ovisna o temperaturi i vlažnosti zraka ne mogu smatrati validnim a djeluju uznemirujuće na javnost.

Ministar Rožnjaković ovom je prilikom najavio program podrške za smanjenje aerozagađenja.

„Jedna od mjera koje će Ministarstvo provesti u 2020. godini je da će putem subvencija fizičkih lica za nabavku kotla na pelet pokušati poboljšati stanje kvaliteta zraka, jer prema informacijama koje mi imamo, od individualnih ložišta i dolazi najveće zagađenje, konkretno u Tuzli i Živinicama.”

Vlada TK je putem resornog ministarstva već donijela odluku kojom će Grad Živinice podržati sa milion KM u 2020. godini kako bi se riješio problem aerozagađenja i to putem toplifikacije Živinica.

Iz Ministarstva su pozvali građane da prate zvanične podatke koji se u realnom vremenu automatski objavljuju na www.monitoringzrakatk.info a medije da ne prenose nevalidne podatke o stanju kvaliteta zraka.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Narode nemojte vjerovati svojim čulima!
Tu su nadležni i korumpirana vlast da kažu šta je crno i šta je bijelo.
Pored ovakvih stručnjaka i vlasti veliki operateri će nastaviti da truju stanovništvo, a glavni krivci će biti “Veso” peći
koje spale 5-6 tona uglja. Poštovani iz ministarstva ko mjeri i ko kontroliše kancerogene materije?

Ne spominje se Lukavac nesto?Spominjat ce se sada sve manje a forsirati neki drugi gradovi kao veci zagadjivaci jer su strucnjaci sada na celu.Pravi se pogodno tlo u glavama gradjana da je kao bolje stanje sa ekologijom da bi se nastavilo trovanje istih.