fbpx

Osmanoviću smanjena kazna zatvora za mito, Torić oslobođen

4 min. za čitanje

Bivši federalni zastupnik Midhat Osmanović pravosnažno je osuđen na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela podstrekavanja na produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja u sticaju sa produženim krivičnim djelom primanje dara ili drugih oblika koristi, saznaje Klix.ba.

Riječ je o pravosnažnoj presudi koju je izrekao Kantonalni sud u Tuzli u drugostepenom postupku, u kojem je nekadašnji direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Velid Torić oslobođen za krivično djelo zloupotreba položaja.

Prvostepenom presudom Osmanović je bio osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora, a u 2013. bio je uhapšen tokom primanja mita u iznosu od 20.000 KM od jedne zaposlenice Zavoda zdravstvenog osiguranja TK. Ona je imala ugovor na određeno vrijeme, a Osmanović joj je obećao da će joj posredstvom Torića omogućiti stalno zaposlenje.

Osmanović je 2013. godine obavljao funkciju zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i člana Odbora za zdravstvo Parlamenta FBiH, a krajem iste godine uhapšen je u Tuzli prilikom uzimanja mita. Nakon obnovljenih sudskih postupaka na kraju je odlukom Kantonalnog suda u Tuzli pravosnažno osuđen na godinu dana zatvora, dok je Torić oslobođen krivice.

Kako je ranije navedeno u optužnici Tužilaštva TK, krajem 2013. godine, koristeći svoj politički i stranački utjecaj, između ostalog i na organe vlasti u TK, Midhat omsanović izdejstvovao je imenovanje Velida Torića na mjesto vršioca dužnosti direktora Kantonalnog zavoda zdravstvenog osigurajna, pod uslovom da on donosi važne odluke za poslovanje ovog zavoda, a naročito one povezane sa odabirom kandidata za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme u zavodu.

“Suprotno zakonskim odredbama i podzakonskim aktima Torić je pristao da Osmanović donosi suštinske odluke vezane za prijem zaposlenika te je Torić pozivao kandidate na razgovor radi odlučivanja za njihov prijem u radni odnos, a po obavljenom razgovoru, ne donoseći odluke, upućivao ih da stupe u direktan kontakt sa Osmanovićem kako bi stvorio pretpostavke da on od kandidata traži novac za prijem u radni odnos i na taj način pribavi sebi protivpravnu imovinsku korist”, navedeno je u optužnici.

Tako je Torić, tvrdilo je Tužilaštvo TK, sredinom decembra 2013. godine na razgovor pozvao jednu osobu koja je na određeno vrijeme radila u zavodu i kojoj je isticao ugovor te je uputio na Midhata Osmanovića, a koji je u više navrata dogovarao sastanak na kojem bi se razgovaralo o njenom zaposlenju. Ali, do sastanka nije došlo jer je u narednim danima lišen slobode.

“Torić je također sredinom decembra 2013. godine pozvao na razgovor zaposlenicu koja je imala ugovor na određeno vrijeme u Zavodu i kojoj je isticao ugovor, te je uputio na Midhata Osmanovića, koji se sastao sa njom u Srebreniku i saopćio joj da zaposlenje košta 20.000 KM te su ugovorili novi sastanak na kojem je u Tuzli primio traženi iznos, kada je i lišen slobode”, tvrdnje su Tužilaštva TK.

Torić je u prvostepenom sudskom postupku pred Općinskim sudom u Tuzli bio osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora.

Podijeli ovaj članak
11 komentara
Subscribe
Notify of
11 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Nazalost,nece niko u zatvor!
Zatvorska kazna do godinu dana se moze platiti,zato mu je sud smanjio kaznu.Ovo je bilo ponovo podmicivanje,u ovom slucaju sudija,da mu se smanji kazna.I vjerovatno ce mu jos na to uracunati vrijeme provedeno u pritvoru,i to je to.Pravna drzava na djelu.

20000/12 = 1666,66 KM. Solidna mjesecna plata. Isplativo, isplativo….

Eto države,zajedno pljačkali a samo mito u zatvor,pa svi bi za 20000hiljda na godinu odmora

Covjek je nevin. Al ispod pazuha.

Poslije zatvora obavezno ga vratite na posao jer nema nikoga mladjeg da moze raditi njegov posao.Jos ga ako mozete nagradite nista me ne cudi od ove nakaradne drzave u kojoj se isplati biti neposten.

Lijepe poruke šalje BH pravosuđe… Građani kradite, samo nabavite partijsku knjižicu! Što nas sve ne pobiše ‘92!

J***** drzava!

Skim si takav si.

Nema njemu gore kazne od toga da ga je rođena mati rahmetli odrekla se i vratila sa vrata nakon sto je objavljen onaj snimak hapsenja. Jadnica je od tuge i sramote ubrzo i umrla…A on nek i dalje glumi uvazenog građanina Sode.Sudice nam onaj svima odozgo, barem se nadam.

Ovo je zalosno.Covjek i dalje radi,upucuje pacijente u svoju privatnu ordinaciju,radi sta hoce.Jbm te drzavo i pravosudje.Covjek ukrade 3 metra drva da prehrani porodicu i dobije 6 mj. i nosa narukvicu,a dr.Mito se sepuri ko paun.

Ovaj Toric se ukakio ko grlica, vec je spremio glavu za vjesala. Treba ba imat stila i za lopova …