fbpx

Velika akcija Granične policije BiH

2 min. za čitanje

Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine započeli su u srijedu, 24. aprila, u jutarnjim satima realizaciju aktivnosti po operativnoj akciji kodnog naziva “Piramida”, čiji je cilj sprječavanje organiziranog krijumčarenja migranata.

Pretresi se vrše na više lokacija na području Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog kantona i Kantona Sarajevo, na ukupno 16 lokacija u Bihaću, Cazinu, Brezi, Visokom, Sarajevu, Kaknju i Velikoj Kladuši.

Do sada je pronađeno 14 osoba koje se sumnjiče da su počinili krivično djelo “Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata” iz člana 189.a KZ BiH, a u vezi s krivičnim djelom “Krijumčarenje osoba” koji su bili dio međunarodne organizirane kriminalne grupe i koji su, u posljednjih šest mjeseci, preko teritorija Bosne i Hercegovine pokušali prokrijumčariti ili su prokrijumčarili preko 600 osoba, među kojima preko 100 maloljetnika.

Prema preliminarnim podacima, ova međunarodna organizirana kriminalna grupa, u proteklih šest mjeseci, ostvarila je novčanu korist veću od šest miliona konvertibilnih maraka, saopšteno je iz Granične policije.

Aktivnosti čiji je nositelj organizacijska postrojba Granične policije BiH za sprječavanje prekograničnog organiziranog kriminala provode se zajedno s Upravom kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske i EUROPOL-om, a pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Današnju podršku u realizaciji, u kojoj sudjeluje preko 150 policijskih službenika, pružili su policijski službenici MUP-a Unsko-sanskog kantona, dok su tokom istrage kontinuiranu podršku Graničnoj policiji BiH pružali Obavještajno-sigurnosna agencija BiH i Služba za poslove sa strancima.

Granična policija BiH u kontinuitetu nastavlja poduzimati mjere na sprječavanju izvršenja krivičnih djela krijumčarenja ljudi, posebno protiv organiziranih kriminalnih grupa. Uz navedene aktivnosti, tokom prošle i u prva tri mjeseca ove godine policijski službenici Granične policije BiH su, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili 110 krivičnih djela krijumčarenja ljudi, nadležnim tužilaštvima podnijeli 83 službena izvještaja protiv 177 osoba.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments