fbpx

Veće plate za uposlenike u ustanovama kulture na TK

3 min. za čitanje

Uposlenici u ustanovama kulture Tuzlanskog kantona ubuduće će dobijati veće plate i naknadu za topli obrok, što je regulisano sporazumima koji su danas potpisali premijer TK i predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture TK. Kako navode potpisnici sporazuma, ovo je važan korak kako bi se položaj radnika u obrazovanju i kulturi izjednačio.

Plate uposlenih u ustanovama kulture bit će izjednačene za zaposlenicima u srednjem obrazovanju, a primjena Sporazuma o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za obračun plate i Sporazuma o utvrđivanju osnovice za obračun plata, iznosa naknada za ishranu u toku dana i naknade za korištenje godišnjeg odmora će biti retroaktivno, od 1. januara ove godine.

”On znači povećanje osnovice za 3,6 posto, povećanje koeficijenata više od pet posto, a ono što je značajno je i uređenje platnih razreda, napravljen je značajan pomak, pa će neki dobiti i više od tih pet posto. Povećan je topli obrok sa 9 na 10 KM, regres će biti 50 posto od prosjeka FBiH i minimalna plata će biti 570 KM”, kaže Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture TK.

Pregovori oko izjednačavanja plata i ostalih naknada za uposlenike u ustanovama kulture sa uposlenicima u srednjem obrazovanju su dugo trajali i sa prethodnom Vladom. U novoj vlasti kažu da su sporazumi uslijedili sada na obostrano zadovoljstvo.

”Vama je poznato također da jedna od mjera povećanje sredstava u iznosu od 20 posto za programe iz oblasti kulture, tako da i s te strane želimo da imamo zadovoljne radnike, zaposlenike iz ove oblasti, kako bi te programe i mjere mogli na najbolji mogući način realizovati”, navodi Irfan Halilagić, premijer TK.

Ministrica za kulturu, sport i mlade TK Ivana Mijatović ističe da su Budžetom TK predviđena finansijska sredstva za ovu namjenu.

”Smatramo da su ovi sporazumi osnov za obračun i isplatu plata zaposlenicima u ustanovama kulture po osnovicama i koeficijentima koji se od 1.1.2022. godine primjenjuju na zaposlenike u srednjem obrazovanju”, rekla je Mijatović.

U Sindikatu navode da je ono što je sadržano u sporazumima zapravo sve ono što je ranije dogovoreno i o čemu su pregovarali. Postoji dobra volja da se razgovara i o novim sporazumima i uvećanjem primanja za oblast obrazovanja, naglašavaju iz Sindikata.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments