fbpx

Na granici u BiH uhapšeno više osoba, među njima ima i Rusa

3 min. za čitanje

Granična policija uhapsila je šest osoba, otkriveni su i falsificirani PCR testovi.

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Bijeljina, 17. marta otkrili su tri falsificirana PCR testa na virus Sars-CoV-2 prilikom detaljne kontrole troje stranih državljana na drugoj liniji graničnih provjera.

Radi se o državljanima Ruske Federacije koji su kontrolirani na ulasku u Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „falsificiranje isprave“, o događaju je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini. Prema njegovoj naredbi, u skladu sa Zakonom o strancima, stranim državljanima su uručena Rješenja o odbijanju ulaska u BiH jer predstavljaju prijetnju po javno zdravlje. Predati su pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije na daljnje postupanje.

Službenici Jedinice GPBiH Zvornik danas u lišili slobode S.Ć. (1988.), državljanina Republike Srbije i BiH. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da je za njim Interpol Wiesbaden rapisao potjernicu zbog kršenja zakona o drogama. Kontroliran je na ulasku u BiH na prijelazu Karakaj i predat službenicima Sudske policije Suda BiH.

Istoga dana, službenici Jedinice GPBiH Gradiška su pri ulasku u BiH na prijelazu Gradiška lišili slobode A.Š. (2000.), nakon što je ustanovljeno da ga potražuje Općinski sud u Zenici zbog krivičnog djela „računalna prevara“.

Bh. državljanin je predat službenicima Centra sudske policije u Unsko-sanskom kantonu. Prethodno, 17. marta 2022. godine, službenici ove jedinice lišili su slobode dvojicu državljana BiH, također, na ulasku u našu zemlju na prijelazu Gradiška. Za R.B. (1994.) je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Gradišci zbog krivičnog djela „teška krađa“, dok je za N.P. (1980.) utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Banjoj Luci zbog krivičnog djela „oštećenje tuđe stvari“. Obojica su predata službenicima Оkružnog cеntra sudskе pоliciје Bаnjа Lukа.

Službenici Jedinice GPBiH Orašje, 15. marta 2022., lišili su slobode A.H. (1981.) prilikom ulaska u BiH na prijelazu Orašje. Ustanovljeno je da ga potražuje Općinski sud u Lukavcu zbog krivičnog djela „teška tjelesna ozljeda“. Državljanin BiH je predat službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu.

Službenici Jedinice GPBiH Aerodrom Tuzla, 15. marta 2022., lišili su slobode S.M. (1988.) jer je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Gradačcu zbog krivičnog djela „teška krađa“. Bh. državljanin na Međunarodni aerodrom Tuzla stigao je letom iz Bazela i predat je službenicima Centra sudske policije u Tuzlanskom kantonu, navodi se u saopćenju Granične policije BiH.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments