fbpx

U subotu u Tuzli osnivanje stranke “Socijaldemokrati BiH”

3 min. za čitanje

Osnivačka skupština nove stranke pod zvaničnim nazivom Socijaldemokrati (SD) BiH bit će održana u subotu, 7. septembra ove godine u 12 sati u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla. Na čelu stranke će biti Enver Bijedić, smijenjeni predsjednik Kantonalne orgnizacije SDP-a u Tuzli.

Kada je riječ o kapacitetima buduće stranke u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, saznajemo da SD ima jednog državnog zastupnika, pet zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, jednog u Domu naroda Parlamenta FBiH, dva u Skupštini TK te okvirno 30 općinskih vijećnika.

Novom političkom subjektu zasad će se prikloniti i načelnik Lukavca Edin Delić, a kako saznajemo, trenutno su u toku razgovori sa još nekoliko aktuelnih, ali i bivših općinskih lidera koji izražavaju želju za priključenjem, piše portal Klix.

Bijedić je za Klix.ba kazao da će za sada SD imati najviše članova iz Tuzlanskog kantona, a već se prave inicijativni odbori za formiranje ogranaka u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Unsko-sanskom i Sarajevskom kantonu te Republici Srpskoj, odnosno u Srebrenici i Zvorniku.

Tu imamo ljude koji su bili u SDP-u iz kojeg su izašli, a svi izabrani zvaničnici odlučili su se priključiti nama jer su nezadovoljni aktuelnim rukovodstvom SDP-a. Također, imat ćemo i članove koji dosad nisu imali politički angažman, ili su bili u nekim drugim strankama”, istakao je Bijedić.

Plan i program rada SD-a se odnosi prije svega na socijalni pravdu, jednakost i slobodu, a princip odlučivanja će biti demokratski i dvosmjeran, jer će se slušati ono što kažu ljudi iz baze.

Neće centrala donositi nelogične odluke, kao što je to dosad bilo”, dodao je Bijedić te naglasio da SD ima namjeru da jednog dana bude dio velike političke ljevice.

Predviđeno je da na mjestu predsjednika stranke bude Enver Bijedić u četverogodišnjem mandatu, a za vrijeme Osnivačke skupštine u subotu će se osim lidera birati i Glavni odbor SD-a. Na prvoj narednoj sjednici Glavnog odbora će se birati predsjedništvo.

Nedavno su se u Tuzli sastali predstavnici inicijativnog odbora za osnivanje SD-a sa članovima Pokreta socijalne pravde i demokratije Mirom Lazovićem, Zlatkom Lagumdžijom, Ivom Komšićem i Emirom Zlatarom.

Na tom sastanku je otvorena mogućnost za kreiranje zajedničke platforme koja bi dovela do formiranja jednog političkog subjekta.

Naša intencija je da u svakom slučaju treba ići ka pravljenju jedne snažne i velike ljevičarske partije. Tu bi trebalo prije svega da participiraju Demokratska fronta, Građanski savez, Pokret socijalne pravde i demokratije sa svojim kapacitetima i SD. Tu bi trebala biti i čitava organizacija BPS-a koji nam se žele pridružiti”, otkrio nam je Bijedić.

SD nastaje nakon žestokih neslaganja unutar SDP-a koji su rezultirali isključenjem pojedinih članova iz partije, kao i donošenjem odluka pojedinih članova da napuste politički subjekt na čijem čelu se nalazi Nermin Nikšić.

Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

hahahahahaha sprema se velika stranka imace 3% glasova

Ni 3%

Navraticu. Blizu mi je. Kaze Edo Lafinas.

On ce rasturiti i ovu “partiju” jer nikada nece biti prvi, sto mu je cilj.

Rezultati izbora 2020 Lukavac
Načelnik SDA
Većina u Vijeću SDA+PDA+SBB+Njaki nezavisni
Ode SD u nestanak odma