fbpx

U jučerašnjoj akciji SIPA-e uhapšeno 16 osoba, zaplijenjeni okusi za nargile, novac i droga

2 min. za čitanje

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su realizovali dvije operativne akcije koje su rezultirale hapšenjem ukupno 16 osoba zbog različitih krivičnih djela.

U sklopu akcije “Plug”, na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i oppćine Srebrenica, jučer su izvršeni pretresi stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na 17 lokacija.

Uhapšeno je 13 osoba, koje su sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog. U zvaničnom saopćenju SIPA-e, po okončanju navedenih aktivnosti četiri lica lišena slobode su predata u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Kako su dalje saopćili iz SIPA-e, prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto oko 3.250 kilograma duvana za nargilu, 509 kilograma uglja za nargilu, 15.400,00 eura, 3350 KM i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela “Organizovani kriminal”, “Nedozvoljen promet akciznih proizvoda”, “Nedozvoljeno skladištenje robe”, “Krijumčarenje” i “Zloupotreba službenog položaja” propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

U okviru akcije “Tragač”, jučer su na području Lončara, Donjeg Žabara, Pelagićeva, Čović Polja, Odžaka i Brčko ditrikta Bosne i Hercegovine izvršeni pretresi stambenih objekata i pokretnih stvari na šest lokacija.

Slobode su lišena tri lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” propisano Krivičnim zakonikom Republike Srpske.

Osobe uhapšene su nakon kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog predata u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Doboj.

U operativnoj akciji “Tragač” otkriveno je i privremeno oduzeto oko sedam kilograma zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuana, 12 paketića praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu speed, oko 500 grama praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu kokain, 50 cijelih stabljika zeljaste materije na sušenju koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu, oko 4.500 KM, 2.065 eura i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da je počinjeno navedeno krivično djelo.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments