fbpx

Asim Horozić neće biti ukopan u Aleju velikana

3 min. za čitanje

Asim Horozić, istaknuti bosanskohercegovački kompozitor, preminuo je u 65. godini života. Horozić je nekoliko dana boravio u bolnici nakon pogoršanog zdravstvenog stanja. Prethodno je nekoliko mjeseci živio u PU Dom za starija lica Hotel Ahmedić.

Rođen je u Tuzli 1958. godine i bio je jedna od najznačajnijih muzičkih ličnosti u savremenoj bosanskohercegovačkoj umjetničkoj muzici. Komponovao je opere Hasanaginica, Aska i Vuk i Zmaj od Bosne, a njegova djela izvođena su širom svijeta. Asim Horozić je komponovao i koncertni stav za klarinet i orkestar “Kapija“, posvećen stradanju tuzlanske mladosti 25. maja 1995. godine, te mnoga druga djela za solističke instrumente, orkestar i kamerne sastave.

Fatmir Alispahić uputio je otvoreni prijedlog gradonačelniku Tuzle dr. Zijadu Lugaviću da posljednje počivalište kompozitora Asima Horozića (1958 – 2023) bude na mezarju/groblju na Slanoj banji, jer je njegova kompozicija “Kapija” širom Evrope pronosila istinu o stradanju tuzlanske mladosti 25. maja 1995. godine.

Asim Horozić je ostavio ogroman umjetnički opus generacijama koje dolaze i ostavio neizbrisiv trag u historiji umjetničke muzike Bosne i Hercegovine ali to nije bilo dovoljno gradonačelniku Tuzle Zijadu Lugaviću, kao ni vladajućoj strukturi, jer su danima vijećali treba li Asima Horozića ukopati u Aleji velikana ili ne.

SRAMOTA ZA TUZLU Mauzolej bi mu napravili da su ga imali u Crnoj Gori ili Srbiji!!! – a ovi naši su danima otezali, pravili se ludi, tako da porodici nije preostalo ništa drugo nego da Asima ukopa šesti dan nakon smrti, u petak, na prigradskom mezarju u Moluhama – jer je tamo najjeftinije – napisao je Fatmir Alispahić na svom Facebook profilu.

Možemo li, znamo li, umijemo li cijeniti naše velikane?! Kakva nesvijest nadležnih! Trebao je biti sahranjen u Aleji velikana koju nemamo, a zbog njega i zbog onih koji su svojim djelom nadvisili sve ove prizemarije, treba je izmisliti! Sarajevo mora organizirati komemoraciju! Novine ne pišu o njemu. Nema feljtona o genijalnom Asimu, nema anketiranja poznatih o njemu, nema najave na naslovnim stranicama. Sramota!!!! – napisala je Indira Kučuk Sorguč.

Gdje se u BiH sahranjuju i ukopavaju oni koji su, svako na svoj način i iz svoje profesije, djelovanjem i značajem zaslužili da dobiju posebno i počasno mjesto? Nažalost, na državnom nivou ne postoji nijedna odredba koja to regulira, već je sve ostavljeno na odlučivanje lokalnim zajednicama, kantonima i vjerskim zajednicama.

Horozić je dobitnik je brojnih povelja i priznanja za svoj rad među kojima se izdvajaju Tuzlanska plaketa sa srebrnim grbom (2000), Povelja Udruženja muzičkih pedagoga Federacije Bosne i Hercegovine (2007) za postignute rezultate u razvoju muzičke pedagogije, te Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva (2021) za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments