fbpx

U Dubaiju zbog trgovine drogom uhapšen bh. državljanin

2 min. za čitanje

Na zahtjev nizozemskog javnog tužiteljstva (OM), dvojica muškaraca uhapšena su u Dubaiju zbog sumnje da su učestvovali u velikoj međunarodnoj trgovini drogom, a jedan od njih je i bh. državljanih.

Zahtjev za izručenje će biti upućen Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) za oba osumnjičenika.

Hapšenja su dio međunarodne operacije koju koordinira Europol. Uz Nizozemsku, uključene su i policijske i pravosudne službe iz Španije, Francuske, Belgije, UAE i Sjedinjenih Država.

Tokom hapšenja, istražne službe su intenzivno i uspješno sarađivale s policijom Dubaija i s oficirima za vezu uključenih zemalja stacioniranim u UAE.

Jedan od osumnjičenika je 37-godišnji muškarac nizozemske i marokanske nacionalnosti. Državno tužiteljstvo u Rotterdamu protiv njega vodi proces zbog uvoza hiljada kilograma kokaina u Nizozemsku 2020. i 2021. godine, učešća u zločinačkoj organizaciji, pranja velikih količina novca, korupcije i posjedovanja vatrenog oružja. Istraga o njemu započela je dešifriranim porukama sa Sky aplikacije.

Riječ je o teškim krivičnim djelima koja upućuju na međunarodnu trgovinu drogom iz uglavnom Južne Amerike preko luka Antwerpen i Rotterdam. Uhapšeni se sumnjiči za važnu koordinacijsku ulogu u uvozu kokaina.

Drugi uhapšeni u Dubaiju je 40-godišnji Nizozemac, koji je također državljanin Bosne i Hercegovine. Protiv njega je također pokrenuta kriminalistička istraga na temelju presretnutih Sky poruka. Krivični predmet protiv njega vode tužitelji Državnog tužiteljstva Nizozemske, objavila je nizozemska policija.

Muškarac nije osumnjičen samo za uvoz velikih količina kokaina. Sumnjiči ga se i za pripremu uvoza gotovo 8.000 kilograma sirovina za proizvodnju amfetamina. Sirovine za proizvodnju droge stizale su preko luke Antwerpen, a krajnje odredište im je bila firma u Nizozemskoj.

Osumnjičeni je vjerovatno imao važnu vodeću ulogu u uvozu zabranjene robe. To uključuje seriju od oko 1.800 kilograma kokaina koji je uvezen preko luke Hamburg 2020. godine s odredištem u Nizozemskoj.

Također se preko Sky chatova sumnja da je muškarac kao organizator, posrednik i finansijer učestvovao u uvozu 739,5 kilograma kokaina iz Durbana (Južna Afrika) u Rotterdam.

Prema pisanju portala Istraga.ba, uhapšeni bh. državljanin je Edin Gačanin Tito.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments