fbpx

Namirnice koje treba umjereno konzumirati da bi izbjegli visok krvni pritisak

1 min. za čitanje

Neke namirnice biste trebali umjereno konzumirati zato što uzrokuju visok krvni pritisak.

Istraživanje koje je sprovelo udruženje Hypertension Canada pokazalo je da je natrijum najveći krivac za visok krvni pritisak. Ne biste trebali konzumirati više od 2000 miligrama natrijuma dnevno. To znači da brzu hranu morate umjereno jesti – ona je jako ukusna baš zato što sadrži mnogo soli.

Suhomesnati proizvodi poput šunke, slanine, salame, kobasica i dimljenog lososa su također neke od najgorih namirnica, jer se u procesu sušenja koristi so.

Instant supe mnogi od nas smatraju da su supe zdravija opcija. Međutim, često zaboravljamo da na pakovanju provjerimo količinu soli. Zato je ipak sigurnije pripremati domaću supu kad god smo u prilici.

Isto tako je uvijek bolje kupiti hljeb od cjelovitog zrna bogatog vlaknima. Konzervirano povrće može se činiti kao dobra ideja za konzumiranje, ali ono ne utječe dobro na krvni pritisak.

Čak i smrznuti obroci, koji su navodno zdravi ili niskokalorični, mogu imati visok nivo natrijuma pa obavezno pročitajte šta piše na pakovanju.

Krastavci, kiseli kupus i masline su, naravno, potopljene u sirćetnu kiselinu. Iako je ukusan dodatak jelima, konzumiranje kisele hrane povećava unos natrijuma u organizam.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments