fbpx

U akciji Uprave za indirektno oporezivanje oduzeta velika količina robe

3 min. za čitanje

Ovlaštene službene osobe Uprave za indirektno oporezivanje, regionalni centar Tuzla, Mostar i Banja Luka oduzeli su rezani duhan, pištolj, tekstil, obuću, dioptrijske naočare i termometre u procijenjenoj vrijednosti 574.850 KM. 

U januaru 2024. godine, službenici UIO proveli su više operativnih aktivnosti na sprečavanju krijumčarenja i nezakonitog prometa akciznih i roba stranog porijekla na području regionalnih centara Tuzla, Mostar i Banja Luka, što je rezultiralo oduzimanjem većih količina raznih vrsta roba.

Prilikom izvršenih provjera na području Širokog Brijega pronađena je i privremeno oduzeta tekstilna roba stranog porijekla – odjeća i obuća, bez dokumentacije o nabavci, u vrijednosti oko 18.710 KM. U suradnji sa policijskim službenicima PS Jablanica, na putnom pravcu Posušje-Jablanica, kod jedne fizičke osobe u putničkom vozilu pronađeno je i privremeno oduzeto 50 kg rezanog duhana koji nije bio na propisan način obilježen akciznim markicama UIO, namijenjenog daljnjoj prodaji čija procijenjena vrijednost iznosi oko 9.500 KM.

Na carinskoj ispostavi Doboj uz asistenciju carinskih službenika CI Doboj u pošiljci selidbenih stvari iz SAD-a pronađeno je i oduzeto kratko vatreno oružje “springfield armory”. Kod pravne osobe na području RC Tuzla pronađena je i oduzeta veća količina robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (dioptrijske naočare, termometri – ukupno 5.918 komada). Pored toga, u suradnji sa policijskim službenicima MUP RS-a PU Doboj na osnovu operativnog rada oduzeto je putničko motorno vozilo koje je korišteno za vršenje krivičnih djela, a za koje nije postojala zakonom propisana dokumentacija niti dokaz o provedenoj carinskoj proceduri. Vrijednost oduzetih predmeta u ovim operativnim aktivnostima na području RC Tuzla iznosi oko 340.700 KM, kojom prilikom su izrečene novčane kazne u iznosu od 21.000 KM.

Na carinskoj ispostavi Gradiška tokom detaljnog pregleda pošiljke utvrđeno je da se pored redovno prijavljene robe u uvoznoj pošiljci nalazila i roba za koju nije priložena uvozna carinska dokumentacija, kojom prilikom je privremeno oduzeta veća količina neprijavljene robe (patike, konzole za video igre i dr.), čija se vrijednost procjenjuje na iznos od oko 205.940 KM.

Protiv počinilaca opisanih nezakonitosti će u okviru prekršajnog, odnosno krivičnog postupanja biti preduzete zakonom propisane mjere i radnje, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments