fbpx

Stručnjak predviđa: Cijene goriva u BiH premašit će 3 KM po litru?

2 min. za čitanje

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku i ministar u Vladi Kantona Sarajevo, za naredne dane predviđa ‘crni scenarij’ i mogućnost da litar goriva u Bosni i Hercegovini premaši tri KM.

“U toku jučerašnjeg dana (ponedjeljak, op.a.) cijena barela nafte dostigla je svoj maksimum ove godine i porasla je u odnosu na petak za 0,50%. Petak je završen sa cijenom barela od 88,55, a ponedjeljak sa cijenom od 89 USD, a maksimalna cijena je dosegla 89,13 USD”, priča nam Bečarević.

Ministar smatra da je sve ovo posljedica smanjenja proizvodnje nafte zemalja proizvođača, prije svega Rusije, a očekuje se i Saudijske Arabije tokom ove sedmice.

“Znači, umjetno se povećava cijena barela jer je želja proizvođača da cijena barela bude u rasponu od 90-100 USD za barel.

U slučaju da ovaj trend ostane, sigurno će doći i do korekcija cijena na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini i očekuje se cijena derivata u rasponu od 2,80 KM do 3,10 KM”, dodaje ministar Almir Bečarević.

S rastom cijena nafte nema dileme da bi trebalo doći i do korekcije cijene gasa za četvrti kvartal, jer se cijena gasa bazira na devetomjesečnim prosjecima rafinerijskih cijena.

“Smatram da je u ovakvim uslovima koji vladaju u svijetu cijena barela oko 85 USD realna, ali to nije cilj zemalja OPEC-a i ona je mnogo veća. Jedina je sreća, ako to možemo tako reći, da još uvijek ‘glavni igrači’ u potrošnji nafte nemaju takve privredne aktivnosti koje bi doprinijele još većoj cijeni nafte.

Smanjenje proizvodnje i rast potražnje za naftom su bingo za rast cijene prema 100 USD i više, što još uvijek nije slučaj, za sada”, smatra Almir Bečarević, stručnjak za energetiku i ministar u Vladi Kantona Sarajevo.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments