fbpx

Šta penzionerima FBiH znači povećanje penzija od 5 posto?

3 min. za čitanje

Penzionerima u Federaciji BiH penzije će biti povećane 5 posto. Riječ je o akontativnom povećanju za 2024. godinu koje se, inače, dešava na godišnjem nivou, a u skladu sa podacima vezanim za rast BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini. Kada se spomene povećanje penzija, zvuči kao pozitivna i ohrabrujuća vijest, no kada se zagrebe ispod površine, 5 posto znači tek oko 30 maraka povećanja. Tako će najniža penzija u februaru, umjesto 538 konvertibilnih maraka, iznositi 564.

U udruženjima penzionera smatraju da su politički lideri ostali nijemi na njihove apele za adekvatnijim mjerama socijalne zaštite. Političari se, kažu, pozivaju na zakone čije izmjene je lako donijeti ukoliko postoji volja.

“Nama trebaju pod hitno izmjene zakona o PIO-u koje će omogućiti vanredno usklađivanje penzija sa rastom inflacije, sa ekonomskim poremećajem”, kaže Haso Halilović, predsjednik Saveza penzionera TK-a.

Nadležni su i ranije najavljivali vanredno usklađivanje, ali penzioneri, poučeni dosadašnjim iskustvima, ne vjeruju dok se ne desi. Izborna godina bi mogla prevagnuti u njihovu korist, smatraju analitičari.

“Hoće li do toga doći, još ne znamo, nema najava, ali izborna je godina, ne bi nas iznenadilo da se to desi. To se može očekivati, to je stvar političke volje i prihoda, kako se budu ostvarivali po osnovu budžeta”, objašnjava ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Iako u godinama i nerijetko lošem zdravstvenom stanju, penzioneri u Tuzli svoja prava su tražili i na ulicama. I ponovo će, najavljuju. Zahtjevi koji se odnose na 52 posto prosječne plate, sigurniju zdravstvenu zaštitu, ali i cjelokupan bolji položaj penzionera u društvu stoje pod upitnikom – a da niko iko od nadležnih na njih odgovorio.

“Mi imamo tiranski odnos vlasti prema svim ugroženim kategorijama, radnicima, socijalnim slučajevima, i mi se moramo se boriti da bismo to riješili. Ako vlast vodi uličarsku politiku, onda rješenja treba tražiti na ulici”, poručuje Vehid Jahić, predsjednik Stranke penzionera Tuzla.

Nadaju se da će se politički lideri uhvatiti u koštac s izazovima socijalne pravde i pružiti konkretna rješenja koja će osigurati dostojanstven i siguran život za one koji su svoj radni vijek posvetili izgradnji društva. Još nije kasno da političari pokažu odlučnost u rješavanju problema i vrate povjerenje građana koje iz dana u dan gube.

Prenosi akta.ba

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments