fbpx

Snažnu podrška Sjedinjenih Država visokom predstavniku i njegovu korištenju bonskih ovlasti

2 min. za čitanje

Pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja James O'Brien jučer, 1. februara, stigao je u Sarajevu gdje treba održati nekoliko sastanaka s visokorangiranim zvaničnicima u Bosni i Hercegovini.

Kako se doznaje, jutros je održao sastanak s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom i američkim ambasadorom u našoj zemlji Michaelom Murphyjem.

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini navela je kako su “razgovarali o najhitnijim izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina, uključujući izborni integritet”.

“Pomoćnik državnog sekretara ponovno je potvrdio snažnu podršku Sjedinjenih Država visokom predstavniku i njegovu korištenju bonskih ovlasti za provedbu i obranu Daytonskog mirovnog sporazuma, podršku BiH i njezinim institucijama, kao i osiguravanju funkcionalnosti tih institucija, te suzbijanju zapaljive retorike i djelovanja usmjerena na potkopavanje istih”, navode oni. 

Za danas je najavljen njegov sastanak i s članovima Predsjedništva BiH, a O'Brien će nakon toga na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu održati govor o prioritetima SAD u regionu. Svrha posjete je, prema najavi američkog State Departmenta, naglašavanje činjenice da su funkcionalne, efikasne i odgovorne demokratske institucije na svim nivoima vlasti ključne za bolju budućnost svih građana, kako u entitetu RS tako i u Federaciji BiH. State Department naveo je da će posjeta O`Briena naglasiti snažno partnerstvo SAD i Bosne i Hercegovine, te da će potvrditi podršku Washingtona, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine.

O'Brien će u BiH boraviti do subote, 3. februara.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments