fbpx

Prijem za istaknute književnike TK

2 min. za čitanje

Prijem pet književnika sa područja Tuzlanskog kantona u Društvo pisaca Bosne i Hercegovine, te imenovanje naše književnice Jagode Iličić na poziciju predsjednice ovog krovnog bosanskohercegovačkog društva, bili su povod za današnji prijem u kabinetu premijera Irfana Halilagića. Kako su pisci istaknuli, posebnim ovaj izbor čini i činjenica da je Iličić prva žena na čelu ovog udruženja. Premijer Halilagić je novoj predsjednici i članovima čestitao na izboru i prijemu u članstvo akcentirajući da je to veliko priznanje za njihov cjelokupan dosadašnji rad, ali i priznanje za sve pisce i književnike sa područja Tuzlanskog kantona.

„Kroz historiju tuzlanski kraj je iznjedrio nekoliko značajnih književnika svjetskog glasa, tako da svi naši sadašnji, ali i budući pisci imaju potencijalne uzore na koje se mogu ugledati i čijim stazama mogu koračati. Vaš dosadašnji rad i stvaralaštvo, kao i izbor i prijem u članstvo, koji su rezultat tog rada, ostavljaju trajni trag u historiji književnog stvaralaštva ovog kraja, ali i Bosne i Hercegovine. Vlada Tuzlanskog kantona do sada nije imala sistemski pristup podrške ovoj oblasti, ali će nas ovakvi događaji sigurno potaknuti na razmišljanje kako da u narednom periodu pružimo sistemsku podršku književnom stvaralaštvu“, kazao je danas premijer Halilagić.

Predsjednica Iličić se premijeru zahvalila za prepoznavanje važnosti jednog ovakvog dešavanja. „Dešavanje koje jeste formalnost, imajući u vidu dosadašnji opus i rad ovih ljudi, ali i formalnost koja daje izuzetno ugodan osjećaj priznanja i valorizacije, jer biti u društvu najznačajnijih pisaca Bosne i Hercegovine koji intenzivno rade i na promociji bosanskohercegovačke državnosti je i značajna čast za sve članove“, istaknula je Iličić.

Današnjem prijemu osim novoizabrane predsjednice Društva pisaca BiH Jagode Iličić, prisustvovali su i članovi Larisa Softić Gasal, Minela Moranjkić Ćosić, Nihad Mešić, Mario Vranješ i Safet Berbić.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments