fbpx

Slobodni i nezavisni mediji okosnica demokratije – Društvo novinara BiH

2 min. za čitanje

Društvo novinara Bosne i Hercegovine, povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija, još jednom ukazuje na brojne probleme u medijskoj zajednici. 

– I aktuelna i prethodne vlasti krši medijske slobode udaljujući ih svojim zakonskim rješenjima i istupima sve više od evropskih standarda – ističu iz Društva novinara BiH. 

Svake godine sloboda izražavanja je, navodi se u saopćenju Društva, na udaru novih prijetnji, a novinari često meta nasilja, samo zato što svojim radom žele ukazati na: devijacije u društvu, kriminal i političko koristoljublje.

Naglašavaju da je teško u BiH biti nezavisan, i medij i novinar, radeći u društvu u kojem svako svakoga kontroliše i pokušava uticati na različite načine.

– Usvajanje izmjena Krivičnog zakona RS u koji je uveden institut klevete i uvrede, najbolji je pokazatelj da vlast želi podjarmljene medije i novinare pojedinačno, da ih tako natjera na autocenzuru i ukine bilo kakve pa i opravdane kritike njihovog djelovanja – navode iz Društva novinara BiH.

Ističu da je poznato kako je sloboda izražavanja od suštinskog značaja za izgradnju slobodnog i demokratskog društva, i jačanje prava pojedinaca.

– Slobodni i nezavisni mediji okosnica su demokratije. Oni su garancija da će vlasti u zemlji funkcionisati otvoreno i transparentno te da pravila važe jednako za sve. Slobodni mediji su neophodni za postojanje sigurnog okruženja u kojem svi mogu da govore slobodno i otvoreno, bez straha i odmazde. Trenutno, tako nije u Bosni i Hercegovini – upozoravaju iz Durštva novinara BiH.

Pozivaju redakcije i novinare da iskažu međusobnu solidarnost i da sve učine kako bi vratili dignitet profesije u medijskom prostoru u kojem djeluju mediji bez javno iskazanih imena vlasnika, urednika i novinara i gdje javni emiteri iskazuju servilnost prema političarima.

– Samo tako možemo prestati biti taoci politike. Ako su političari iskreni u priči o stremljenju ka evropskim integracijama, neka hitno omoguće, odnosno stvore ambijent prava na slobodu izražavanja, jer je to jedan od glavnih preduslova napretka, poručuju iz Društva novinara BiH. 

Prenosi Fena.ba

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments