fbpx

Sastanak delegacije Vlade TK sa predstavnicima Wizzair-a (FOTO)

2 min. za čitanje

Obaveza posjedovanja negativnog PCR testa prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu bila je tema današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona sa vođom operacija Wizzair-ove baze na Međunarodnom aerodromu Tuzla Jozefom Takačem (Jozsef Takacs).

Kako je istaknuto danas, Mađarska je odnedavno ukinula obavezu posjedovanja PCR testova za djelatnike kompanija koje imaju svoje poslovnice u drugim državama.

„Imajući u vidu svakodnevna putovanja pilota kompanije Wizzair na relaciji Budimpešta – Tuzla, tako česta testiranja, osim mogućih zdravstvenih posljedica koja mogu utjecati i na samu obnovu pilotskih licenci, pilotima stvaraju i druge poteškoće (termini zakazivanja testiranja, čekanje na rezultate i sl)“, kazao je danas Takač.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, ministrica zdravstva Dajana Čolić i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Edin Buševac su izrazili razumijevanje i u želji da pomognu i olakšaju poslovanje jedine baze stranog avio – operatera u Bosni i Hercegovini obećali podršku Vlade Tuzlanskog kantona.

„Imajući u vidu da je Wizzair-ova baza na našem aerodromu jedina takva u Bosni i Hercegovini susrećemo se sa situacijom koja se ne dešava u drugim područjima naše države. S tim u vezi, ali i imajući u vidu značaj kojeg Baza ima za cijeli region, Vlada će nastojati da urgira prema federalnom i državnom nivou vlasti i nadležnim institucijama kako bi se iznašlo što kvalitetnije rješenje za prevazilaženje ove situacije“, kazao je danas premijer Tulumović.

Kako bi olakšali nadležnim institucijama rješavanje po ovom pitanju Vlada će dostaviti i primjer kako je ovu problematiku riješila Mađarska, kako bi se po tom principu pokušalo iznaći i rješenje u Bosni i Hercegovini.

Tokom današnjeg sastanka istaknuta je posvećenost Wizzair-a daljem radu i djelovanju baze na Međunarodnom aerodromu Tuzla.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Lopovi