fbpx

Rješavanje problema onkoloških pacijenata je u vrhu prioriteta Vlade TK

3 min. za čitanje

Problemi s kojima se susreću onkološki pacijenti u Tuzlanskom kantonu, ali i aktivnosti koje Univerzitetski klinički centar u Tuzli realizira s ciljem rješavanja tih problema i umanjenja posljedica tih problema bili su povod za današnju posjetu premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića Klinici za onkologiju i radioterapiju UKC-a Tuzla.

Gorući problem i ono što uzrokuje najviše problema evidentno je neispravnost postojećeg i problemi u nabavci novog linearnog akceleratora sa pratećom opremom. Napominjem da taj problem datira godinama unazad i da smo mi, odmah po imenovanju Vlade zauzeli se da taj problem rješavamo. Osigurali smo i UKC-u prebacili potrebna sredstva za nabavku, međutim sporost i komplikovanost procedura javnih nabavki nas onemogućava da našim pacijentima pružimo kvalitetnu zdravstvenu njegu“, kazao je prilikom posjete premijer Halilagić ističući da je ova Kantonalna vlada UKC-u u proteklih 18 mjeseci doznačila ukupno oko 20 miliona KM za nabavku neophodne opreme i to je, poslije 2009. godine, odnosno izgradnje Plave bolnice, najveća finansijska injekcija i podrška modernizaciji Univerzitetskog kliničkog centra.

„Takvu političku podršku UKC nije imao godinama unazad, a nasuprot tome česta politička previranja i nestabilnost su ga u znatnoj mjeri unazadile“, zaključio je premijer Halilagić.

„Osim nabavke linearnog akceleratora, koji jeste i najveći problem i ono što najviše problema stvara, UKC Tuzla i Vlada TK su u proteklom periodu pokrenuli nekoliko, također, značajnih projekata, a koji se odnose na kvalitetnije pružanje zdravstvene njege pacijentima. Tu prije svega mislim na rekonstrukciju Dnevne bolnice Klinike za onkologiju i radioterapiju, koja će uz proširenje kapaciteta omogućiti i dostojanstven tretman onkološkim pacijentima. Također, pokrenuli smo i procedure izgradnje Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju, adaptaciju Klinike za ginekologiju i akušerstvo, kao i Klinike za bolesti uha, grla, nosa i hirurgiju glave i vrata, te nabavku velikog broja medicinske opreme. Sve to u znatnoj će mjeri doprinijeti vraćanju UKC-a na mjesto koje mu i pripada“, kazao je direktor UKC-a Tuzla Denijal Tulumović.

Uz premijera Halilagića današnjoj posjeti prisustvovali su i predstavnici Fondacije tuzlanske zajednice, kao i bh influenser Mirza Mustafagić, te su i oni ponudili svoju pomoć u iznalaženju načina da se u što kraćem roku pokušaju iznaći rješenja za ove goruće probleme.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments