fbpx

Reakcije Vlade TK, Nikšića i zastupnice Memić na odluku Ustavnog suda FBiH o statusu UKC-a Tuzla

4 min. za čitanje

Ustavni sud Federacije BiH donio je odluku po apelaciji federalnog premijera Nermina Nikšića, koja se odnosi na privremeno imenovanje upravnog odbora Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. 

Presudom je naređeno da se u roku od šest mjeseci osnivači te zdravstvene ustanove moraju upisati u sudski registar.

Prema riječima Nikšića, presudom Ustavnog suda FBiH potvrđena je argumentacija Vlade FBiH u vezi sa osnivačkim pravima nad Kliničkim centrom Univerziteta u Tuzli.

“Pozdravljam presudu koja je izuzetno važna kako bi se osiguralo zakonito i ustavno poslovanje ovog kliničkog centra. Presudom se staje ukraj protivustavnom djelovanju vladajuće koalicije u TK”, naveo je, između ostalog Nikšić.

S druge strane, iz Vlade TK su istaknuli da su zadovoljni odlukom koja, kako naglašavaju, potvrđuje ispravnost svih dosadašnjih postupaka Vlade TK.

“Naime, Skupština i Vlada Tuzlanskog kantona nikada nisu sporili pravo Federacije BiH na suvlasničke odnose u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli te posebno ukazujemo na dio odluke u kojem stoji obaveza ‘da u roku od šest mjeseci od donošenja ove presude preduzmu sve potrebne radnje i donesu sve potrebne akte nužne za upis u registar društava kod nadležnog suda ustanove tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite Tuzlanskog kantona i omoguće nesmetano funkcionisanje i rad te ustanove u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti'”, ističu iz Vlade TK te dodaju:

“Pod ostalim aktima podrazumijeva se dogovor i sklapanje sporazuma o međusobnim pravima i obavezama Vlade TK i Vlade FBiH, kao osnova za upis u Sudski registar. Također, podsjećamo da je upravo ignoriranje zahtjeva Vlade TK za potpisivanje ovog sporazuma i samoinicijativno i jednostrano imenovanje Upravnog odbora JZU UKC Tuzla, od strane Vlade FBiH i bilo ‘okidač’ za postupanje Skupštine i Vlade TK kojim se spriječilo preuzimanje JZU UKC Tuzla od strane Vlade Federacije BiH.”

Iz Kantonalne vlade su podsjetili da je Tuzlanski kanton do sada višekratno pozivao Vladu i premijera Federacije BiH da se pristupi dogovorima o suvlasničkim odnosima koji bi trebali rezultirati sporazumom, a na osnovu kojeg bi se Federacija BiH upisala u Sudski registar kao jedan od suosnivača.

“Nažalost ni na jedan od tih poziva Vlada FBiH, niti premijer nisu odgovorili. Na osnovu presude Ustavnog suda, očekujemo da u najskorije vrijeme pristupimo dogovorima i definiranju prava i obaveza u vezi osnivačkih prava na JZU UKC Tuzla, da nakon dogovora Vlada TK i Vlada FBiH potpišu Sporazum o osnivačkim pravima, te da se na osnovu tog dokumenta Vlada Federacije BiH, kao suosnivač JZU UKC Tuzla upiše u Sudski registar”, zaključili su iz Vlade TK.

Zastupnica u Skupštini TK, Mirela Memić kaže da je skupštinska većina djelovala neustavno:

Presuda Ustavnog suda koja se tiče UKC Tuzla nedvosmisleno i jasno ukazuje na neustavno djelovanje skupštinske većine SDA-DF iz mjeseca maja 2023. godine. I tada smo pozivali na obavezu poštivanja Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je jasno precizirao način funkcinisanja ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite. Jednostrano povlačenje osnivačkih prava od strane Skupštine TK, i imenovanje organa upravljanja i rukovođenja, na način kako je to urađeno, status ovog kliničkog centra dovodi na nivo Kantonalne bolnice. Posljedice tog čina, su katastrofalne za same pacijente u dijelu pružanja usluga iz dijela tercijarne zdravstvene zaštite ali i sam UKC Tuzla i UNTZ, izjavila je Mirela Memić.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments