fbpx

Rafting klub Tuzlak u ekoakciji ‘Za zeleni Modrac’: Prikupljeno 190 vreća otpada

3 min. za čitanje

Sunčani oktobar je na jezero Modrac izmamio stotine izletnika, ribara i turista. Svaki boravak u prirodi kraj vode je blagodet za urbana čovjeka, međutim užurban život i ljudski nemar imaju svoju cijenu, jer iza svake grupe turista na obali i u vodi jezera ostaju gomile razbacanog smeća.

A baš tu vodu nakon prerade u fabrici vode Cerik, tuzlaci piju.

Upravo zbog toga Rafting klub “Tuzlak” je odlučio da pokrene ekoakciju  pod nazivom “Za zeleni Modrac”. Pozivu za ekoakciju su se odazvali volonteri iz partnerskih udruženja Omladinski resursni  centar, Tinejdžerski centar Teleks i omladinskog udruženja Tunel iz Poljane.

20 volontera ekoaktivista je 22.10.2022. godine, nakon izlaska u rejon Kamenjara kod Kiseljaka, su bili zatečeni katastrofalnim stanjem i gomilama smeća rasutog duž obale. Ponajviše je čudilo to što  brojnim ribarima svo to smeće oko njih, uopšte nije smetalo. I tu je najveća nesreća. Stopili su se sa neredom i navikli na smeće?

Nakon kratkih uputa koordinatora ekoakcije, volonterima su podijeljene raznobojne vreće te se krenulo čišćenje obale i selekcionisanja smeća. Marljivo, entuzijastično i savjesno volonteri su pretitrali svaki ćošak 3 kilometra obale. Vreća po vreća su se punile i tako se došlo do 190 vreća smeća. Najveći dio otpada činile je palstična PET ambalaža, metalne limenke i staklene flaše.

Suho vrijeme i nizak vodostaj je omoćio da se dugački niz vreća sa prikupljenim smećem, utovari u kamion „Ekosirovine“ na samoj obali i odveze na reciklažu i odgovorno zbrinjavanje.

Nakon utovara smeća u kamion, volonteri duž oba postaviše infotable koje su svojim porukama podsjećale i upozoravale da vodu i prirodu treba čuvati.

Iza ekoaktivista ostade potpuno čista obala. Ostatak kupljenih vreća se podijelismo ribarima i ribočuvarima jer su ih sami tražili. Uvjerismo se da dobar lični primjer najbolje mijenja ljude.

Umorni i oznojeni volonteri se okupiše na tendi jedne od vikendica radosno komentarišući ekoučinak i od Rafting kluba „Tuzlak“ obećanu nagradu – regatu na rijeci Krivaji.

I dok je njihov razgovor trajao, članovi Kluba su za volontere pripremili ručak koji se u slast pojede.

Nakon zalaska sunca i rumenog horizonta, druženje volontera se nastavilo uz logorsku vatru i roštilj do duboko u noć.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments