fbpx

Radovi na Bloku 7 teku punom parom

2 min. za čitanje

Pojava koronavirusa ne bi trebala uticati na rokove, usaglašava se dizajn projekta, kaže Salkić Pripremni radovi na izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, najveće poslijeratne investicije u zemlji, vrijedne 1,5 milijardi maraka, teku po planu i nema nikakvih zastoja bez obzira na vremenske oscilacije, potvrđeno je za Avaz iz „Elektroprivrede BiH“ 400 hiljada Kako je pojasnio Senad Salkić, izvršni direktor za investicije u EPBiH, najveći dio posla na poravnanju terena (nivelacije) od 400 hiljada kubika čvrste materije koji je dopremljen na gradilište je završen.

“Očekujemo da se taj dio posla završi do kraja marta. Ali, paralelno s poravnanjem terena radi se na izradi kanala za vodu, kolektora, nabavci cijevi za izmještanje cjevovoda. U narednom periodu započet će izgradnja ograde, te realizacija ostalih potpisanih ugovora u okviru pripremnih radova, a koji se odnose na izmještanje postojećih dalekovoda i izgradnju novog prijenosnog priključka za Blok 7” – kaže Salkić.

Iako je EPBiH planirala i dogovorila s kineskim partnerima sukcesivnu predaju gradilišta, s obzirom na pojavu koronavirusa, otežana je komunikaciju s kineskim partnerima. Sve spremno No, u EPBiH vjeruju da će Kinezi uskoro stići u BiH.

“U ovom trenutku, s obzirom na dinamiku radova, smatramo da ćemo biti spremni gradilište predati kompletno, što će olakšati buduće aktivnosti na izgradnji Bloka. Pojava koronavirusa za sada ne bi trebala utjecati na konačne rokove izgradnje bloka 7. Sa kineskim partnerima radi se na usaglašavanju baznog dizajna projekta, kako bi nakon završetka problema s epidemijom aktivnosti na izgradnji krenule odmah” – istakao je Salkić.

Ispunjeni su svi uslovi za efektivnost potpisanih ugovora, te su i Ugovor o kreditu s kineskom EXIM bankom i Ugovor o izgradnji sa kineskom firmom postali efektivni krajem decembra 2019. godine. „Elektroprivreda“ je osigurala finansijska sredstva za vlastito učešće u projektu i uplatu avansa.  

Izvodača radova, koji koštaju 18 miliona KM, na javnom tenderu izabrala je „Elektroprivreda BiH“. Radi se o konzorciju firmi ITC Zenica, „Prijedor putevi“ i „Integral“ Banja Luka.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments