fbpx

Ko će odgovarati u SDA: Efendić ili akteri snimka predvođeni “prvim do Bakira” (VIDEO)

4 min. za čitanje

Ko će odgovarati? Semir Efendić koji je, kako tvrdi vrh stranke, s namjerom diskreditovanja organizovao snimanje i sporni snimak plasirao u javnost, ili pak akteri snimka predvođeni “prvim do Bakira”, kako je sam za sebe rekao Asim Sarajlić. Ili na koncu svi navedeni?

“Sve ćemo to preispitati, svi će snositi sankcije, zbog ovoga, neće ovo tako ostati nedorečeno i nedovršeno, dakle kompletan proces ćemo ispitati, dakle integritet procesa nije doveden u pitanje s tim lobiranjem ali i to ćemo preispitati.”

N1: Jeste li se iznenadili kada ste vidjeli snimak?

“Pa jesam, mada sam bio upoznat da je bilo zaista pretjerivanja ovaj put u tim podjelama”, poručio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Je li bilo neregularnosti prilikom izbora Fikreta Prevljaka na čelo Kantonalnog odbora SDA, sam Prevljak ne govori. Nego kaže – nije bitno ko je pobijedio, ako nismo zajedno onda smo i Efendić i ja gubitnici. Pozivajući se na stranački izborni slogan – U jedinstvu je snaga. O tome da se nudio posao u zamjenu za glas njemu, Prevljak kaže:

“Pa ja ne znam da li je to istina, ustvari sačekat ćemo pa ćemo vidjeti šta će biti izjava Tužilaštva pa ćemo vidjeti šta je o tome istina”, rekao je Prevljak, predsjednik SDA Sarajevo.

A Tužilaštvo kako su saopštili jučer, provjerava slučaj. No, mnogima su eventualne neregularnosti prilikom izbora kantonalnog stranačkog rukovodstva – najmanji problem. Već navodi u snimku da je “namješten” izbor gradonačelnike Skake, u čemu je, kako navode akteri snimka, učestvovao i direktor OSA-e, Osman Mehmedagić. Skake u javnosti nema. Nije čak prisustvovao ni današnjim svečanostima povodom obilježavanja Dana nezavisnosti. Niti odgovara na telefonske pozive. Zato se od sinoć nekolicina najviših zvaničnika SDA javno, ograđuje od aktera snimka. Alma Čolo, Šemsudin Mehmedović, na koncu Denis Zvizdić. Očekuju hitnu rekaciju organa stranke.

“Imam potrebu da kažem da ne prihvatam bahato ponašanje, urušavanje integriteta izbora u KO, skandalozne ponude, arogantno privatiziranje ministara i maliciozne prijetnje upućene pojedinim OO SDA, koje su izrekli akteri audiosnimka”, napisao je Zvizdić na Twitteru.

Lider Demokratske fronte, koja je inače SDA-ov koalicioni patner, kaže – čuo je i gorih stvari.

“Ono što sam ja vidio, odnosno čuo, i pročitao za ljude u politici nije ništa novo, čuo sam ja daleko gorih stvari od onoga, i pogotovo kada je riječ o DF-u i šta se sve radilo, ali da ja ne bih sad izlazio s tim detaljima i optuživao ljude, a nemam konkretne dokaze, mada kažem znam šta se dešavalo kako su se pare nudile zastupnicima da napuste DF kažem nažalost ono je nešto što je uobičajena praksa”, izjavio je Željko Komšić.

Afera je izazvala i reakciju u Republici Srpskoj. Iz PDP-a su odlučni da zatraže od Evropske narodne partije da prekinu saradnju sa SDA, ukoliko ne uslijedi smjena “prvog do Bakira”, Asima Sarajlića, koji je inače delegat Kluba Bošnjaka u državnom Domu naroda.

Podijeli ovaj članak
6 komentara
Subscribe
Notify of
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

ezdea soda live poltroni nista nekomentarisu…..

Zavrsice i Asim kao Kuko na politicko smece

SMECE:

Odgovarat će 4orka

Ovako je Delić Edin namako glasove svojevremeno preko glasačke organizacije Mirsada Kukića …taj je znao kako se to radi, jer se odškolovao u SDA …
Koje smeće od naroda komplet.
I treba ovaj narod guzit jer voli svako svog VOĐU da ima, kao u Indiji što svako ima svog Boga!

Ma ne moze to biti istina,to je njima neko nastimao.Od takve postene stranke se to ne moze ocekivati,to je najjaci stub BiH.Gradjani koji odlaze u Njemacku ce da se pokaju jednog dana jer misle da ih politika ove stranke tjera iz domovine.Molio bih vas da izadjete na prestojece izbore i date glas za nas jer skupa smo jaci protiv neprijatelja koji zele da podjele BiH sa nama ste jedino sigurni.Ima naravno mnogih koji u ove price jos uvjek vjeruju.