fbpx

Prouzrokovane velike štete na usjevima nakon snažnog nevremena

4 min. za čitanje

Snažno nevrijeme pogodilo je jučer u poslijepodnevnim satima sjeverna područja Bosne i Hercegovine, a oluja je jutros poharala i Trebinje. Sinoć su velike štete zabilježene su u Orašju, Bosanskoj Dubici i Prnjavoru. Krupni grad i vjetar pričinili su štetu na objektima, automobilima, drveću, usjevima.

Udruženje mladih “Fokus”, javlja da se štete u Bosanskoj Dubici milionske, te da ovakvo nevrijeme nisu zapamtili ni najstariji stanovnici općine.

“Polupani crijepovi na kućama i uništene fasade, razbijene šajbe i limarija na automobilima, uništene bašte, usjevi, plastenici, voćnjaci, začepljeni odvodi, grane i voda na cestama, pokidane bandere, razni domovi bez struje”, naveli su iz UM “Fokus”.

Na udaru nevremena našlo se i Orašje, gdje je također zabilježen grad.

Jako olujno nevrijeme pogodilo je jutros Trebinje, a pričinjena je velika materijlna šteta. Kako javlja Trebinje live, u operativnom Centru civilne zaštite kažu da su do sada imali veći broj prijava.
Veliki broj stabala je srušen zbog jakog vjetra. Za manje od dva sata palo je 17 litara kiše po metru kvadratnom, a brzina vjetra bila je 97 kilometara na sat.

Meteoalarm je za danas izdao upozorenja za više regija u BiH zbog jakih pljuskova praćenih grmljavinom. Žuti nivo opasnosti odnosi se na Livno, Mostar, Sarajevo, Tuzlu, Foču, Prijedor i Višegrad, dok je za banjalučku i trebinjsku regiju na snazi narandžasto upozorenje.

Budite u pripravnosti

Federalni hidrometeorološki zavod obavijestio je o mogućim bujicama i pojavi klizišta usljed obilnih padavina lokalno vrlo jakog intenziteta, koje se očekuju danas, 2.jula. Iz Agencije za vodno područje rijeke Save saopćeno je da je uslijed značajnijih padavina moguć rast vodostaja u dijelu vodnog područja Save u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Zbog najavljenih padavina moguće poplave u tri kantona

Apeluje se na građane da budu spremni zaštiti sebe i imovinu, te da preduzmu mjere pripravnosti za moguće vanredne događaje, koji uključuju: plavljenje imovine i saobraćajnica, poremećaje u snabdjevanju električnom energijom, vodom i komunikacijama. Posebno se apeluje na one koji žive u blizini vodotoka da provode mjere samozaštite u cilju smanjenja i preduprijeđenja eventualnih šteta od poplava po ljude i materijalna dobra.

U tom cilju, potrebno je:

-Ne prilaziti obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama i potocima.
-Ne dirati električne aparate ako su mokri.
-Pitku vodu i životne namirnice podići na više nivoe kuće ili stana.
-Ako ste u mogućnosti, spriječite prodiranje vode u najniže dijelove objekata.
-Kako je moguća i pojava grmljavinskog nevremena, potrebno je provoditi mjere samozaštite i izbjegavati:
-Sklanjanje ispod visokih izoliranih stabala na otvorenom.
-Stajanje pokraj prozora, otvorenih vrata, metalnih stubova i predmeta kao što su slavine, utičnice i – električni prekidači.
-Korištenje telefona i mobitela tokom oluje.
-Isključiti sve električne uređaje.
-Izbjegavati osamljena stabla i rub šume.
-Izbjegavati nošenje metalnih predmeta.
-Izbjegavati boravak u blizini strujnih vodova i dalekovoda.

U slučaju nastanka određene opasnosti i ugrožavanja ljudskih života, hitno pozvati: Operativni centar civilne zaštite – 121, Vatrogasci – 123, Služba hitne medicinske pomoći – 124.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments