fbpx

Privremeno ukinute carine na uvoz električnih i hibridnih automobila

1 min. za čitanje

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. 12. 2022. godine, nakon inicijative Privredne komore BiH.

Odlukom se do kraja godine ukida carina na uvoz električnih automobila u BiH i značajno smanjuje carinska stopa za uvoz hibridnih automobila sa dosadašnjih 15 na 5 posto.

Na ovaj način Vijeće ministara BiH želi motivisati građane, te javni i privatni sektor, na kupovinu i uvoz ove vrste automobila, s ciljem smanjenja zagađenja vazduha i bolje zaštite životne sredine, ali i podizanja bezbjednosti u saobraćaju.

Istovremeno bi zbog porasta uvoza električnih i hibridnih vozila u BiH trebalo doći do, kako je navedeno, otvaranja novih radnih mjesta kod ovlaštenih trgovaca ili servisa, ali i porasta ulaganja u električne punjače, što je još jedan podsticaj ubrzanju realizacije projekta električnih punjača za ovu vrstu vozila, čija je priprema u toku.

Uvođenjem značajnih olakšica na uvoz električnih i hibridnih vozila Vijeće ministara BiH će doprinijeti dekarbonizaciji kao jednom od ključnih stubova Zelene agende za zapadni Balkan u borbi pritiv klimatskih promjena, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments