fbpx

Premijer Tulumović prisustvovao otvorenju rekonstruisanog Radija Tuzlanskog kantona (FOTO)

4 min. za čitanje

S početkom 2020. godine Radio Tuzlanskog kantona je počeo sa odašiljanjem novih savremenih signala emitivanja radijskog programa, te time započeo novi period svog razvoja u skladu sa najnovijim trendovima i tehnološkim dostignućima.

Naime, danas 27.01.2020. godine, zvanično je počelo emitovanje programa Radija Tuzlanskog kantona putem nove studijske, režijske i emisione opreme, iz potpuno obnovljenih po svim svjetskim i profesionalnim standardima uređenih studijskih i režijskih prostorija.

Ovim Radio Tuzlanskog kantona postaje jedna od najmodernijih i najbolje opremljenijih radijskih stanica u regionu. Kvalitet radijskog signala je znatno poboljšan i ujednačen na svim prostirima na kojima se prostire. Ujedno je povećan i njegov domet, kao i pokrivenost cijelog prostora sjevero-istočne Bosne.

„Zadovoljstvo nam je vidjeti da je Radio Televizija Tuzlanskog kantona, nakon stabilizacije svog poslovanja uspjela realizirati i jedan ovako značajan razvojni projekat. U narednom periodu očekujemo da i u okviru televizijskog programa vidimo određena unaprjeđenja, kako u tehničko tehnološkom, tako i u konceptualnom smislu, a sve s ciljem da na što kvalitetniji način građanima pravovremeno pruže objektivne i provjerene informacije”, kazao je tokom posjete premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović.

Imajući u vidu značaj koji Radio televizija Tuzlanskog kantona ima i za održivost povratka i uopće povratnike u entitet Republika Srpska, realizaciju ovog projekta, „Potpune rekonstrukcije Radija Tuzlanskog kantona” pomoglo je i Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine, na čelu sa ministrom Edinom Ramićem.

Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine je kroz dvije faze razvoja, podržalo ovaj projekat sa 83.000,00 KM. Radio-televizija Tuzlanskog kantona u navedenom projektu je učestvovala sa definisanih 17% predviđenih sredstava, da bi na kraju radi što kvalitetnije realizacije i postizanja boljih rezultata ulaganja u dodatnu opremu uložila još 7.000 KM.

„Projekat je realiziran u okviru Javnog poziva Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine „Izgradnja i sanacija infrastrukturnih i drugih objekata od značaja za širu društvenu zajednicu u mjestima povratka na prostoru Bosne i Hercegovine u periodu 2018. i 2019. godine”, čija je ukupna vrijednost iznosila 100.043,60 KM”, kazao je ministar Ramić.

Instaliranjem studijske i režijske opreme, adaptacijom i akustičnom prilagodbom radijskih prostorija, te potpunom zamjenom emisione opreme poboljšana je čujnost, kvalitet i domet signala Radija Tuzlanskog kantona na cijelom prostoru koji prema dozvolama regulatornih tijela ova radio stanica pokriva.

To će posebno osjetiti povratnici u Podrinju i Posavini kojima je ovaj medij, kako kažu, prvi izbor kod informisanja o aktuelnim dešavanjima u BiH, ali i svijetu.Zamjenom uređaja na koti Okresanica (Srebrenik) omogućen je jači, kvalitetniji i stabilniji radijski signal u Posavini, Semberiji, dijelu Zvorničke regije i dijelu Tuzlanskog kantona. Pojačan je i stabiliziran signal na koti Jajići (Kalesija) odakle je pokriven prostor Kalesije, Sapne, Šekovića i dijel Zvorničke regije. Instaliranjem opreme na koti Kvarc (Srebrenica) biće kvalitetno pokriven prostor općina Srebrenica i Bratunac.

Takođe pojačan je i stabiliziran radijski signal na koti Bratilo (Kladanj) odakle je se Radio TK sluša i na prostoru Romanije, Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona.Ovo je prvi put nakon 20 godina da se na ovaj način pristupa ulaganju i razvoju ovog veoma važnog medija, a sve ovo jedan je od preduslova za daljnji programski razvoj i unapređenje programskih sadržaja, kao i veće slušanosti ove radio stanice na cijelom prostoru sjevero-istočne Bosne.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ma nema, raja ne gasi radio tuzlansko podrinjskog kantona. U sta vi trosite pare. Sta vi “otvarate”.