fbpx

Predstavnički dom FBiH potvrdio zabranu izgradnje novih minihidroelektrana!

2 min. za čitanje

Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT oglasila se nakon što je Predstavnički dom glasao o Prijedlogu Zakona o električnoj energiji Federacije BiH koji je dobio podršku 53 zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, uz 19 suzdržanih i četiri glasa protiv.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Predstavnički dom dosljedno protiv izgradnje novih malih hidroelektrana u FBiH!

Završeno je glasanje o Prijedlogu Zakona o električnoj energiji FBiH koji je dobio podršku 53 zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, uz 19 suzdržanih i četiri glasa protiv.

U predmetnom zakonskom rješenju zadržana je zabrana izgradnje novih malih hidroelektrana instalisane snage do i uključivo 10 MW na cijeloj teritoriji entiteta FBiH, što je bio jedan od zahtjeva udruženja građana i neformalnih grupa građana Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine i cjelokupne šire javnosti.

Amandman zastupnika Harisa Silajdžića iz Stranka za Bosnu i Hercegovinu, koji je predložio omogućavanje izgradnje novih mHE u FBiH, oboren je sa 24 glasa PROTIV, 14 ZA i 27 suzdržanih, čime je osujećen njegov pokušaj da obezvrijedi borbu desetina hiljada građana i građanki.

Očekujemo da i Dom naroda na prvoj sljedećoj sjednici usvoji Zakon o električnoj energiji FBiH u istoj formi kako bismo u što skorijem roku mogli svjedočiti pravosnažnošću i primjeri ovog značajnog zakonskog propisa.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments