fbpx

Poslušajte ‘Srebrenički inferno’ koji su prvi put u Potočarima izvela djeca ubijenih Srebreničana

1 min. za čitanje

Djeca Srebrenice prvi put izvela “Srebrenički inferno”, oratorij je za koji je tekst napisao pjesnik Džemaludin Latić, a muziku komponirao Đelo Jusić. Riječ je o potomcima žrtava genocida. “Srebrenički inferno”, izveden prvi put 2003. godine, godinama je jedan od sadržaja na obilježavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN Srebrenica 1995.”. Poemu su prvi put ove godine, uz saglasnost autora, snimila djeca Srebrenice.

Sarajevska filharmonija, Narodno pozorište u Sarajevu i Radiotelevizija Bosne i Hercegovine tako su realizirali ideju staru nekoliko godina koju su prethodno prihvatili i podržali članovi Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida. Članovi dječijeg hora nastupali su i vježbali više od četiri godine “Srebrenički inferno”.

Simbolično, djeca Srebrenice kroz stihove su dozivali svoje ubijene roditelje, još jednom istinski proživljavali inferno koji svakodnevno žive, ali istovremeno poslali poruku za budućnost. Svesrdnom suradnjom hor Djeca Srebrenice, Sarajevska filharmonija, Narodno pozorište Sarajevo i BHRT na ovaj način odaju počast žrtvama genocida u i oko Srebrenice. U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, na kolektivnoj dženazi, danas će biti ukopani posmrtni ostaci 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

(N1, Al Jazeera Balkans)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments