fbpx

Poslodavci nezadovoljni povećanjem cijene struje privredi

2 min. za čitanje

U Udruženju poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine izražavaju nezadovoljstvo odlukom Vlade Federacije BiH da ograniči, a u suštini, poveća cijenu električne energije za 20 posto za privredna društva u Federaciji BiH za 2024. godinu.

– Zakonom o električnoj energiji u FBiH mnoga privredna društva će preći sa javnog na tržišno snabdijevanje, čime će Elektroprivreda BiH dodatno zaraditi između 25 i 28 miliona KM. No, to očigledno nije dovoljno pa će se svi problemi poslovanja Elektroprivrede BiH prebaciti na teret privrede, odnosno, građana –  istaknuo je Adnan Smailbegović, predsjednik UPFBiH.

Podsjeća da je u prethodne dvije godine električna energija za privredna društva u FBiH već poskupila za 44 posto, a sa najnovijim povećanjem cijena to poskupljenje će iznositi oko 72,8  posto.

– Privrednici u FBiH se suočavaju sa još jednim bespotrebnim nametom koji dodatno pogoršava poslovni ambijent u FBiH i, vjerovatno, uzrokovat će pad privrednih aktivnosti u narednoj godini – ističe Smailbegović.

UPFBiH pozdravlja činjenicu da je Vlada FBiH dijelom uvažila zahtjeve poslodavaca i sindikata iz realnog sektora i omogućila isplatu dvije prosječne plaće zaposlenima u realnom sektoru u prvih šest mjeseci naredne godine, bez plaćanja poreza i doprinosa na ovu isplatu.

– Ovo je rezultat naših aktivnosti i lobiranja u nadležnim ministarstvima u Vladi FBiH tokom cijele ove godine. Naravno, da bismo bili zadovoljniji da se povećanje plaća radnicima do 400 KM, sa minimalnom uplatom poreza i doprinosa realiziralo tokom ove godine, kako smo tražili. Pozivamo sve članice, ali i poslodavce koji nisu učlanjeni u UPFBiH da sa isplatama neoporezivog dijela plaće krenu već u februaru naredne godine – ističe Smailbegović.

Očekujemo da što prije Vlada FBiH predloži, a Parlament FBiH usvoji zakone o doprinosima i porezu na dohodak, koji će značajno smanjiti opterećenja na plaće, kako bismo od sredine naredne godine imali značajno rasterećenje cijene rada, naglašavaju u UPFBiH.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments