fbpx

Pojeftinila potrošačka korpa u Federaciji BiH

1 min. za čitanje
Ilustracija

otrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec juli 2019. godine iznosi 1.998,61 KM i za 95,55 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec, saopćeno je iz Saveza.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec maj 2019. iznosila je 938 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za 12 KM je viša od prosječne plate isplaćene u martu 2019. godine.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije:

Prehrana – 43,37%
Stanovanje i komunalne usluge – 15,57%
Higijena i održavanje zdravlja – 5,65%
Obrazovanje i kultura – 6,0%
Odjeća i obuća – 15,01%
Prijevoz – 6,9%
Održavanje domaćinstva – 7,5%

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz 3 trgovačka centra za 82 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, prenosi NAP.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Hajde ne Seri