fbpx

Osnivanje Bh. socijaldemokrata 7. septembra: Žele biti pošteniji od SDP-a

3 min. za čitanje

U Tuzli je danas najavljeno formiranje nove političke stranke koja bi trebala nositi naziv Socijaldemokrati BiH. Stranku će najvećim dijelom činiti bivši članovi SDP-a koji su, nezadovoljni politikom Centrale, odlučili sreću potražiti u novom političkom projektu, piše Faktor.

Osnivačka skupština stranke bit će održana 7. septembra u Tuzli, a već sada buduća stranka ima jednog državnog, četiri federalna zastupnika te jednog delegata u Domu naroda FBiH.

– Mi ostajemo na ideji socijaldemokratije, ali na jedan pošteniji način. Ljevica kao politički pokret je vječna, ali je mi vidimo na način da ljudima omogući bolji život, a ne da bude instrument pozicioniranja nekoliko ljudi – rekao je predsjednik Incijativnog odbora SDBiH Enver Bijedić.

Podsjećamo, Bijedić je bio na čelu Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla koji je na prethodnim izborima osvojio skoro 49 i po hiljada glasova.

– Mi smo jedina organizacija SDP-a koja je pobijedila na prethodnim izborima. Za sve vrijeme od izbora jedina osoba koja mi je u Sarajevu čestitala na pobjedi bila je čistačica u Centrali stranke. Toliko o odnosu prema nama od kolega iz SDP-a – rekao je Bijedić.

On je istakao da je već pokrenuo postupak u Zastupničkom domu BiH da postane nezavisni zastupnik te je pojasnio da će u ovom mandatu biti dio Kluba zastupnika DF-a u Državnom parlamentu.

Ova stranka imat će centralu u Tuzli, ali ima ambiciju da bude državni politički projekat. Bijedić je najavio da već postoji interes za formiranje stranačkih ogranaka u Unsko-sanskom, Bosanskopodrinjskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom kantonu… Između ostalih, u novoj stranci je i ratni komandant iz Srebrenice Hakija Meholjić.

– Ovo će biti stranka građana, a ne članova. Mi nećemo prodati interese partije zbog neke svoje lične pozicije ili interesa. Želimo braniti i regionalne interese i dati priliku da svaki ogranak vodi politiku na način kako to misli da je najbolje – rekao je Edin Delić, načelnik Lukavca i jedan od članova Inicijativnog odbora.

“Znalo se ko će i sa koliko glasova ući u Glavni odbor, a to nam je bio jasan znak da nešto tu nije dobro”, istakao je Bijedić te naglasio da sarajevska organizacija SDP-a daje 32 člana glavnog odbora, dok Gradačac, Gračanica i Lukavac koji brojčano imaju isti rezultat kao Sarajevo, daju samo šest članova.

Buduća stranka je već dio vlasti u Tuzlanskom kantonu, a u Vladi TK ima ministre unutrašnjih poslova i poljoprivrede.

Podijeli ovaj članak
11 komentara
Subscribe
Notify of
11 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Pred nama je interesantna jesen, period u kojem dolazi do osnivanja nove političke stranke i do procesa raspadanja PDA. Dio zastupnika i dio članova PDA vraća se u SDA, a jedan dio članstva PDA popunjava redove bh socijaldemokrata.

Dok je ovaca biće vune ..

Ovca čitav život strahuje od vuka a pojede je pastir,Lukavčani dvije godine strahuju od SDA na kraju ih Pojede Lafinaš(Lažni Pastir)

HAHAHAHA posteniji sa najvecim lafinasem i krkanom delicem

Ovo ko kad stanes na Sickom, pa ti pridje kurva i kaze: Uzmi mene, ja sam malo postenija od ove druge”.

Sedmi Septembar za sedmu stranku bundoglava Delica, …logicno

Sretno u osnutku nove stranke. Ja svakako odoh odavdje.

Ja stranke i G…. ..Sda OTIRAČ

Podržavamo nova lica na sceni
Bundoglav i Lagumdžija su nove nade ove države. Svježi momci puni poštenja i optimizma,
Od kako sam se rodio gledam onog kompleksaša Lagundžiju po TV. Ne možeš ga se riješiti ni govnjivom motkom.
Jednom nogom u tabutu ali daj da još malo uzmem. Nema druge nego selit se odavde

U j**** vam postenje smecari.

Pa,narode, zar vam nije dosta lafine ?! Ovo je reinkarnacija Srecak Sojica i Stranke “zdravog razuma”.