fbpx

Podaci u BiH su alarmantni – u posljednje četri godine 1.431 osobe počinila samoubistvo

2 min. za čitanje

U Bosni i Hercegovini, u posljednje četiri godine (od 2020. do 2023.), 1.431 osoba počinila je samoubistvo, podaci su kojima raspolaže Centar za sigurnosne studije (CSS). 

Na osnovu podataka, prikupljenih kroz analizu statističkih biltena Federalnog zavoda za statistiku i Zavoda za statistiku Republike Srpske, službenih podataka Policije Brčko distrikta BiH i medija, ustanovljeno je da je u BiH u periodu od 2020. do 2023. godine 1.431 osoba počinila samoubistvo, saopćeno je iz CSS-a.

– Samoubistvo ili suicid je aktivni ili pasivni autodestruktivi čin u kojem čovjek svjesno i namjerno oduzima sebi život zbog različitih motiva. Samoubisto je jedan od rijetkih fenomena koji je u potpunosti oslobođen od vjerskih, spolnih, rasnih, kulturoloških, socijalnih, uzročnih, vrijednosnih, vremenskih i uzrasnih granica – pojašnjavaju iz CSS-a.

Kako nadalje navode, u pogledu demografskih karakteristika gotovo 80 posto samoubistava počinile su osobe muškog spola, a najveći broj počinilaca samoubistava u BiH osobe su starije od 60 godina te se smatra da bi uzrok takvog njihovog čina mogao biti osjećaj ‘beskorisnosti’ i zapostavljenosti.

– Jedan od problema je u tome što u BiH ne postoji jedinstveni registar samoubistava te se stvara percepcija o tome da se ovakvi slučajevi zanemaruju – navode iz CSS-a.

Iz ove organizacije, istovremeno, upozoravaju kako bi podaci o broju osoba, koje u poznim godinama počine samoubistvo, trebao biti jedna vrsta alarma koja zahtijeva veći angažman i kreiranje novog sistema vrijednosti o brizi o starijima.

– Stoga, postavlja se opravdano pitanje u kojoj mjeri postajemo bezosjećajno društvo, s obzirom na to da slučajevi samoubistava i trauma s kojima se naknadno suočavaju bližnji nastradalih ne izazivaju toliki interes javnosti kao, primjera radi, slučajevi ubistava čiji je broj znatno manji – navodi se u saopćenju.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments