fbpx

Panika zbog zahtjeva Vlade FBiH za sazivanjem Skupštine RMU Banovići

3 min. za čitanje

Današnjim zaključcima Vlade FBiH, sekretar RMU Banovići zadužen je da preduzme sve mjere za održavanje Skupštine u zakonom predviđenim okvirima i da o tome obavijesti Vladu.Takođe, premijer FBiH zadužuje se da u ime Vlade FBiH preduzme sve aktivnosti na utvrđivanju odgovornosti predstavnika državnog kapitala u Nadzornom odboru RMU Banovići Emina Haračića i Rasima Kovačevića.

“S obzirom da aktuelnom Nadzornom odboru mandat ističe 30. septembra, nakon čega će rudnik koji posluje van koncerna EP BiH ostati bez Nadzornog odbora. Moraju biti svjesni lične odgovornosti da nakon toga nećemo imati Nadzorni odbor koji je verifikovan i usaglašen sa svim tijelima i načinom upravljanja u privrednim društvima”, kazao je Džindić.

On je kazao i kako je u međuvremenu Vlada FBiH dobila nekoliko dopisa od Uprave RMU Banovići, koji poziva sa zahtjevom da stari Nadzorni odbor ne bude promijenjen i da bude ponovo imenovan.

“Vlada FBiH je jasno potvrdila svoje opredjeljenje i pokazala u kojem smjeru treba da se ide”, poručio je Džindić.

On je kazao kako su Vladi FBiH upućena i dva dopisa od Samostalnog sindikata rudara FBiH, u kojima se Vlada poziva da hitno zaustavi proceduru u koju je krenula i traže hitan sastanak.

“Javno ih pozivam da u ponedjeljak u 12 sati dođu u Ministarstvo. Danas će biti upućen i zvanični poziv. Razgovaraćemo o sindikalnim pitanjima i problemima, ako ih ima. Ovo je poprilično miješanje Sindikata u upravljačku strukturu, te vođenje i nadzor nad privrednim društvima. Vlada FBiH to neće tolerisati. Razgovaraćemo sa Sindikatom o svim sindikalnim pitanjima”, naglasio je Džindić.

On je potcrtao da nijedan rudnik ne smije biti bez upravljačkog tijela – Uprave i Nadzornog odbora.

“Umjesto molbi da Vlada FBiH povuče odluku, mi molimo članove Nadzornog odbora i Uprave da urade sve po uputama Vlade, inače će odgovarati za neprovođenje odluka”, zaključio je Džindić.

Kako saznaju Vijesti.ba, ove informacije unijele su veliku nervozu u redove lokalne Pokret demokratske akcije (PDA) koja suvereno gospodari Rudnikom. Neki članovi stranke s toga su odlučili da ne žele više biti dio priče, koja bi na koncu mogla rezultirati otkrivanjem kriminalnih radnji. Prema nekim informacijama, već su dva člana PDA koji zastupaju ovu stranku u Skupštini TK napravili kontakte sa vladajućom većinom u Kantonu koju predvodi SDA. Uskoro bi se, prema navodima naših izvora, moglo očekivati njihovo pridruživanje skupštinskoj većini.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

i šut SD