Omogućiti Ukrainskim izbjeglicama ulaz u BiH sa ličnom kartom

3 min. za čitanje

Poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut predložio je na današnjoj hitnoj sjednici Doma  usvajanje nekoliko zaključaka kojima bi se odgovorilo na krizu u Ukrajini.

Predložio je da Vijeće ministara BiH donose odluku kojom će biti produžen bezvizni boravak državljana Ukrajine sa 30 na 90 dana te da se Ukrajincima dozvoli ulazak s ličnom kartom, jer to sada mogu samo s pasošima.

Arnaut je posebno naglasio da je od sigurnosne važnosti raskinuti sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije o bezviznom režimu, pojašnjavajući da to nije pitanje Predsjedništva BiH budući da je u pitanju sporazum između dvije vlade.

– Nosioci diplomatskih pasoša iz Rusije imaju mogućnost da 90 dana bez vize borave u Bosni Hercegovini. To je izuzetno važno sigurnosno pitanje jer se tačno zna ko i kako bi koristio tu mogućnost – podvukao je Arnaut.

Poslanik Demokratske fronte (DF) Zlatan Begić osudio je nedolazak poslanika iz bh. entiteta Republika Srpska na današnju sjednicu, ocjenjujući da politički predstavnici RS-a trebaju shvatiti da je njihova politika pogubna za srpski narod, BiH i cijeli region.

Njegov kolega iz Kluba Dženan Đonlagić kazao je da institucije BiH imaju stav o agresiji Rusije na Ukrajinu, te da rade svoj posao u skladu sa ustavnim nadležnostima i djeluju u skladu sa Poveljom UN- a i u tom smislu institucije BiH su poslale poruku Ukrajini i svijetu da BiH nije neutralna.

Poslanica Stranke demokratske akcije (SDA) Alma Čolo je ukazala na pogubnost agresije Rusije na Ukrajinu i napada na nuklearnu elektranu te je i ona upitala šta znači nedolazak poslanika iz RS-a na sjednicu i da li to znači da su na strani agresora.

– Nuklearne elektrane nisu daleko od BiH, a samim tim ni od Republike Srpske – upozorila je Čolo.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Nikola Lovrinović kaže da se danas želi priključiti pravednoj borbi ukrajinskog naroda bez obzira na to ko to podržao ili ne, ali bi kaže volio da su na sjednici prisutni svi poslanici.

Predložio je da se o svim zaključcima poslanika izjasne u srijedu na redovnoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH kako bi se dala mogućnost da zaključci budu jednoglasno usvojeni.

Ruska Federacija počela je 24. februara 2022. godine oružanu agresiju protiv Ukrajine, suverene države članice Ujedinjenih nacija te je u posljednjih nekoliko dana zauzela određena područja Ukrajine što je rezultiralo značajnim ljudskim žrtvama, uključujući civilno stanovništvo.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar